Hrvatski stručnjaci patentirali uređaj: TERMALNO SUZBIJANJE VARROE

Hrvatski stručnjaci patentirali uređaj: TERMALNO SUZBIJANJE VARROE

SHARE

Dvojica inovatora, Ivan Tolj i Mate Sablić patentirali su uređaj koji bi bolesti pčela varozi mogao da stane na kraj termičkim načinom. Izumili su nov način suzbijanja najopasnijeg nametnika u košnicama, od kojeg ugine 90 posto pčela. Iz Njemačke su dobili novčanu pomoć za komercijalizaciju izuma.

Zahvaljujući dvojici inovatora s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, docent Ivanu Tolju i tehničkom saradniku Mati Sabliću, patentiran je uređaj koji bi najopasnijoj bolesti pčela varoozi mogao stati na kraj – termičkim načinom. Sve je počelo kad se Sablić počeo hobistički baviti pčelarstvom radi dobivanja zdravog meda za sebe i svoje.

Ubrzo je naučio da varoa ugiba na temperaturama iznad 43 stepena koja inače ne škodi pčelama, medu i vosku. On i Tolj pozabavili su se potom onime što najbolje znaju, s obzirom da se naučno bave termodinamikom. Glavni zadatak im je bio da smisle kako tolikoj toplini praktično i ravnomjerno izložiti čitavu košnicu.
I uspjeli su, a njihov je rad na kraju na javnom konkursu Grada Hamburga dobio bespovratnih približno 140 hiljada eura za komercijalizaciju projekta.

Ekološka metoda za višu kakvoću i veću količinu meda

Presudnim se pokazao nalaz da njihov uređaj, nazvan Varrtreat, uništava grinje i u leglima začepljenim voskom, ne samo na tijelu pčele.

“Zabilježili smo efikasnost u rušenju varoe s pčele i u leglu na preko 91 posto”, pojasnili su za “Dojče vele” Tolj i Sablić I dodali:

„Nakon testiranja nismo imali mrtvih pčela”, nije bilo topljenja voska. Pčele nisu bile agresivne, te su zatim i bolje radile – donosile više peluda, a prinos meda je povećan.”

Vrijeme tretiranja se može dodatno optimirati; zasad je riječ o 60 minuta zagrijavanja. Može i kraće, no tad je nužno češće ponavljati tretman, kao što je splitski dvojac ustanovio testirajući metodu u više odvojenih pčelinjaka.

„Varrtreat se u obliku poklopca koristi za više košnica, i po završetku jednog tretmana se jednostavno premjesti na drugu, a hemijska sredstva treba stalno kupovati. Tretiranje našim uređajem može se ponoviti više puta kroz sezonu jer je metoda sasvim ekološka”, kažu autori patneta.

Hrvatsko poznanstvo za njemačko financiranje

Zanimljivo je kako su ocvi stručnjaci došli do sredstava u Njemačkoj koja će se uložiti za proizvodnju prvih primjeraka za tržište.

„Upoznali smo jednoga mladog Hrvata koji tamo živi i radi”, nastavljaju, „njegovo ime je Ivor Kramer. Jako mu se svidjela ideja te smo odlučili zajedno potražiti finansije izvan Hrvatske. Od Ministarstva poljoprivrede Hrvatske dobili smo samo lijepo pismo zahvale i podrške uz napomenu da nažalost nemaju novca.”

Domaća sredstva primili su samo inicijalno, na početku svog projekta, onoliko koliko je trebalo za prve radnje, od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije.

Rezultati prototipa Varrtreata privukli su i veliku pažnju na svjetskoj konferenciji o apikulturi u Honoluluu krajem 2016. godine. O perspektivi takve metode i njenom značaju po domaće i svjetsko pčelarstvo rekao nam je ponešto i Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS):

„Sve upućuje na to da je ovdje zastupljeni način veoma efikasan. Iza hemijskih sredstava ostaju rane od varoe na pčelinu tijelu, pa ona stradava uslijed daljnjih bolesti i gubitka imuniteta. Varoa je tako indirektno odgovorna za 89 posto stradavanja pčelinjih zajednica. Zato bi prednost Varrtreata bila upravo to potpuno ekološko rješenje i njegova djelotvornost. Nadam se da će se ovaj uređaj, prilagođen za najčešći standard Langstroth-Root košnice, vremenom adaptirati i za npr. tip Alberti-Žnidaršič koji se više koristi s ove strane alpa.”

Izazov – masovna proizvodnjai
Vrbos ukazuje i na najveći izazov termičkog suzbijanja varoe – činjenicu da jedan Varrtreat istovremeno tretira samo jednu košnicu. Pčelari u Hrvatskoj imaju i po 120 košnica na vozilu, što bi podrazumijevalo dane i dane rada uređaja. Veći proizvođači raspolažu i s po tri hiljade pčelinjih zajednica, dok se već u Mađarskoj mogu naći oni s 10 hiljada. Bit će veliko pitanje kako njima izaći ususret, pa i s obzirom na potreban izvor napajanja energijom dok su pčele na ispaši.

„Ipak, ponavljam, ovaj uređaj najavljuje veoma obećavajući početak, i vjerujem da će već sad puno značiti manjim proizvođačima. Njima će donijeti definitivno rješenje za probleme s varoozom, a ubuduće se nadajmo da će razvoj metode odgovoriti i na pitanja masovnije upotrebe”, zaključio je predsjednik HPS-a.

Zato ćemo svakako nastaviti pratiti razvojni put ove uzbudljive i neprocjenjivo korisne inovacije za bolje sutra pčelarstva. Ovih dana pokrenuta je i proizvodnja uređaja te se uskoro očekuje i početak prodaje. Više o uređaju na www.varrtreat.com te na facebook stranici www.facebook.com/VARRTREAT. (DEUTCHE WELLE/BH PČELAR)

Ivan Tolj (lijevo) i Mate Sablić

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY