Kako pčelama pripremiti sirup za zimnicu?

Kako pčelama pripremiti sirup za zimnicu?

SHARE

prihranjivanje_sirupom

Koncentracija šećernog sirupa koji se daje pčelama ima veliki značaj. Jako rijedak sirup, smatraju pčelarski stručnjaci, opterećuje pčele zbog odstranjivanja velike količine vode, a jako gusti sirup pčele moraju razrjeđivati prije prerade.

Kod dodavanja šećernog  sirupa u omjeru 50, 60 i 70 % u korist šećera, dokazano je, kaže hrvatski pčelarski stručnjak Josip Križ, da se saharoza najbrže invertira u koncentraciji 1:1. Ali se na tu koncentraciju potroši jako puno vremena i šećera. Manji utrošak šećera je pri koncentraciji od 70%, ali tako gusti sirup pčele polako uzimaju, a još sporije poklapaju.
Najbolji rezultati postižu se sa 60 % koncentracijom šećernog sirupa prilikom hranjenja pčela za zimsku nadopunu hrane, jer kod takve koncentracije potroši se najmanje šećera, pčele ga najbrže prerade i na takvoj hrani dobro zimuju.

Prihranjivanje za dopunu zimskih zaliha, objašnjava Križ dalje, radi se u avgustu, i to u većim količinama (4-5 litara sirupa) kako bi u preradu sirupa uključili što veći broj ljetnih – kratkoživućih pčela, koje će ionako izumrijeti.

Kada se popune zalihe, može se nastaviti sa stimulativnim prihranjivanjem  samo ukoliko u prirodi nema nikakve paše. Uvjetno, u kontinentalnim krajevima posljednji rok za nadopunu zimnice je 10. septembar. Međutim, treba znati da na početku avgusta svaka pčelinja zajednica mora imati najmanje 10 kg hrane u košnici, kako bi nosivost matice bila u biološkom optimumu. To se podrazumijeva obavezno osiguravanje zaliha, pa makar i prihranjivanjem, ako nije bilo i ako nema nikakvog unosa iz prirode, ili nemamo pričuvne okvire sa medom negdje u skladištu.

Prihranjivati slabe zajednice u ovom periodu je totalno neracionalno i treba ih što prije rasformirati i spojiti sa jakim.

Dodavanjem bilo kakvih pogača pčelar i u najboljoj namjeri čini jako veliku štetu sebi i pčelama. Pogače služe isključivo kao stimulativno sredstvo a nikako kao nadopuna zimnice ili spas za izgladnjele zajednice.
(BH pčelar)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY