Kako pčelariti u sve težim prirodnim uslovima? SPASONOSNA TEHNOLOGIJA ISE AZIRAJA ZA...

Kako pčelariti u sve težim prirodnim uslovima? SPASONOSNA TEHNOLOGIJA ISE AZIRAJA ZA SVIH DEVET PČELINJIH PROIZVODA!

SHARE

Ovom tehnologijom su povećani svi pčelinji proizvodi za najmanje 40%, a rojevi 100% koji garantuju opstanak sive (kranjske) pčele i bolje oprašivanje bilja. Iso Aziraj je konstruisao dva tipa košnica ISO1 i ISO2 i osmislio posebnu tehnologiju koja omogućuje dobivanje svih pčelinjih proizvoda u jednoj sezoni. Autor teksta je Bekir Mujagić iz Bihaća Tel: 061 621-209

U nekoliko navrata sam pisao i Isi Aziraju iuz Bihaća. Prvi put sam pisao prvim digitalnim aparatima za oduzimanje pčelinjeg otrova. Tada smo usput napomenuli da je kreator ovih aparata, Iso Aziraj, konstruisao i dva tipa košnica ISO1 i ISO2 i osmislio posebnu tehnologiju koja omogućuje dobivanje svih pčelinjih proizvoda u jednoj sezoni.

Ta tehnologija posebno dolazi do izražaja u godinama kakvsu bile 2016. i 2017. godina, jer omogućuje racionalno pčelarenje gdje je glavni proizvod apitoksin.

Istina, tehnologija omogućuje pčelarima da iz jedne košnice u jednoj sezoni uzimaju svih devet pčelinjih proizvoda, a deseti proizvod konzumiraju u toku rada na pčelinjaku (inhalacija). Svi proizvodi se dobiju prirodnim putem bez ikakvih presađivanja larvi ili jaja. Pčelinji proizvodi su: apitoksin, polen, perga, trutovska mliječ, matična mliječ, rojevi, med, propolis, vosak i inhalacija. Ovom tehnologijom su povećani svi pčelinji proizvodi za najmanje 40%, a rojevi 100% koji garantuju opstanak sive (kranjske) pčele i bolje oprašivanje bilja.

Samoodrživo ili profesionalno bavljenje pčelarenjem može biti uspješno i profitabilno ako za glavni proizvod uzmemo apitoksin. Za sada, apitoksin je najvredniji proizvod i omogućuje financijsku dobit i sigurnost u radu. Tržište je obezbijeđeno za unaprijed poznatog kupca i poznatu cijenu. Razvojem ove tehnologije pčelarstvo postaje jedna od značanijh grana poljoprivrede koja pruža veliku mogućnost zapošljavanja i zaustavljanja odlaska mladih iz BiH.

Pčelarstvo kao poljoprivredna grana je najmanje zahtijevna za ulaganja i to bez rizika meteo-situacije (prilika i neprilika). Profesionalni pčelar može sa 30 do 50 društava samoodrživo pčelariti i već prve godine od glavnog proizvoda (otrova) zaraditi osnovnu mjesečnu platu od 1200 KM, što za početnika nije malo. Za provođenje ove tehnologije Iso je konstruisao dva tipa košnica (ISO1 i ISO2), te digitalni aparat za oduzimanje otrova čime se zatvara krug proizvodnje u pčelarstvu.

Azirajevi aparati za oduzimanje pčelinjeg otrova u funkciji

PREDNOSTI KOŠNICE ISO1
Prednosti ove košnice nad postojećima su:
1. Univerzalna za sve postojeće standardne okvire (AŽ, DB, LR, Farar i dr.)
2.Ima 25 okvira što omogućuje razvoj snažnih društava
3. Pokretna je
4. Ima samostalan stalak (noge) i krov koji ne prokišnjava
5. Pogodna je za stacionarno i seleće pčelarenje
6. Manipulacija okvirima je lakša nego sa ostalim košnicama
7. Pogodna je za urbano pčelarenje
8. Pogodna je za invalide i starije osobe
PREDNOSTI KOŠNICE ISO2
Prednosti ove košnice nad postojećima su:
1. Ima tri fioke (ladice) i 36 okvira
2. Univerzalna za sve postojeće standardne okvire (AŽ, DB, LR, Farar i dr.)
3. Pogodna je za stacionarno i seleće pčelarenje
4.Manipulacija ladicama i okvirima je jednostavna
5. Pogodna za urbano pčelarenje
6.Pogodna za invalide i starije osobe
7. Jednostavan pristup matici

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY