Kako prepoznati simptom „ćelavog legla“ u proljeće?

Kako prepoznati simptom „ćelavog legla“ u proljeće?

SHARE

Interesantan simptom u leglu se može naći u slaboj košnici u proljeće i naziva se „ćelavo leglo“

Rob Snyder

Rob Snyder, stručnjak za entomologiju, zaposlen i kao veterinarski inspektor u Zavodu za poljoprivredu u Pennsylvaniji, donosi veoma zanimljiv fotografski prikaz simpotma poznatog kao „ćelavo leglo“. Njegov fokus i trenutni rad usmjereni su na pomoći pčelarima na održavanju genetski različite kolonije otporne na parazite uz  smanjenje upotrebe hemijskih tretmana. U nastavku pogledajte neka njegova zapažanja

Interesantan simptom u leglu se može naći u slaboj košnici u proljeće i naziva se „ćelavo leglo“. Ćelavo leglo izaziva Mali voskov moljac (Achroia gresella) ili Veliki voskov moljac (Galleria mellonella).

Jedna vidljiva razlika između higijenskog ponašanja i „ćelavog legla“ je to da nema linearnog obrazca uklanjanja poklopaca zapečačenog legla kod higijenskog ponašanja.

Kolonije sa simptomom ćelavog legla često podižu dodatne zidove koji su blago iznad drugog zapečačenog legla, ovaj simptom obično nije prisutan kada pčele uklanjaju poklopce kod larvi/lutki kada je prisutan parazit varroa, smrtonosni gen ili druga bolest legla.

Vidio sam ove simptome nekoliko puta u proteklim godinama, ali u većini slučajeva je bila riječ o slabim kolonijama sa 3-6 okvira pčela. Najbolja odbrana protiv voskovog moljca je jaka kolonija. Ukoliko istražite ćelije blizu linearnog obrazca vjerovatno ćete naći larvu voštanog moljca, a potom tražite probijanja zapečačenih ćelija.

Na slikama ispod možete vidjeti linearni obrazac uklanjanja poklopca koji se dešava zbog ponašanja voskovog moljca i pravljenja tunela ispod. Ovi simptomi se nekada mogu zamijeniti za higijensko ponašanje; ispod je prikazana i fotografija koja pokazuje higijensko ponašanje nezatvaranja. (Obrada: BHPČELAR)

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY