Kako se boriti protiv krilatih nametnika na pčelinjaku: STRŠLJENOVI I OSICE NE...

Kako se boriti protiv krilatih nametnika na pčelinjaku: STRŠLJENOVI I OSICE NE MOGU ODOLJETI SIRĆETU

SHARE

Ljeto je period kada na pčelinjacima zapažamo povećan broj osa i stršljenova. Dok ovi prvi kradu med, a mogu predstvaljati i potencijalnu opasnost za širenje određene zaraznu bolest u pečlinjoj zajednici, stršljenovi love pčele i jedu ih.

Stara flaša i malo sirćeta koje smo planirali baciti mogu biti odličan mamac za napasnike na pčelinjaku
Stara flaša i malo sirćeta koje smo planirali baciti mogu biti odličan mamac za napasnike na pčelinjaku

Prema literaturnim podacima samo tokom jedne sezone stršljenovi mogu uništiti gotovo trećinu pčelinje kolonije. Iz ulovljene pčele odrasli stršljen siše prikupljeni nektar, a ostatkom sažvakane pčele hrani mlade ličinke. Stršljenovi nerijetko mogu ugroziti i život pčelara, jer neki od njihovih ubuda mogu završiti smrtonosnim ishodom.

Praksa je pokazala da se protiv osa i stršljenova najbolje boriti na način da pronađemo gnijezdo i spalimo ga, te postavljanjem mamaca. U plastičnu bocu ulijemo mješavinu jabučnog sirćeta do pola boce, ili manje. Iznad nivoa sirćeta izbušimo nekoliko rupica veličine stršljena.

Pčele neće zbog odbojnog mirisa ulaziti u bocu, dok će stršljeni i osice namamljeni lakom hranom ući u bocu iz koje neće moći izaći, te će se utopiti u sirćetu.

1 COMMENT

  1. Jednostavnije je da na plinski plamenik ili običan izvor toplote ugrejete ekser željene debljine pa uhvatite bilo kakvim kleštima i iozbušite rupe na plstičnoj boci. Slatka tečnost da bude znatno ispod rupa.Grlić zatvoriti.

LEAVE A REPLY