KAKO VLASTITIM RUKAMA NAPRAVITI SUNČANI TOPIONIK ZA VOSAK

KAKO VLASTITIM RUKAMA NAPRAVITI SUNČANI TOPIONIK ZA VOSAK

SHARE

Uz malo truda napravite mini solarne topionike koji će za topljenje voska koristiti sunčevu energiju, a u pčelinjaku će biti pravi mali ukras

suncani topionik 1Svaki pčelar trebao bi imati topionik za vosak. Jasno je, topionik se kupuje ili izrađuje u vlastitoj režiji ovisno o potrebi pčelara.

Tako će profesionalci kupiti savremene parne topionike, koji vosak tope a ramove čiste i dezinfikuju. Na tržištu ih ima različitih vrsta: od onih koji mogu primiti tek nekoliko ramova, do onih u koji odjednom može stati dvadeset i više ramova različitih dimenzija.

Pčelari koji imaju manji broj košnica, hobisti, čak i oni sa dvije ili tri košnice, također bi trebali imati neki topionik.

Tako, oni malo kreativniji mogu sebi zadati malo truda pa napraviti mini solarne topionike koji će za topljenje voska koristiti sunčevu energiju, a u pčelinjaku će biti pravi mali ukras.

Ali ako se baš nikako ne da, onda bi barem trebalo uložiti toliko truda i novca pa kupiti jedan kvadrat lima, crnog, ili obični lim prefarbati u crnu boju, njegove ivice saviti tako da se dobije jedna kockasta tepsija. Na jednoj od strana dovoljno je ostaviti izlaz – lijevak, koji će biti zamrežen mrežom čija će okca biti toliko široka da dozvoljavaju izlazak voska, a otpad poput kukona i drugo zadržati.

Da bi povećali efikasnost topionika, odnosno da bi se vosak brže topio, preko topionika se može postaviti staklo, čime se dobiva efekt staklene bašte.

Naravno, ovakvi topionici imaju i mane, zahtijevaju prije svega izuzetno sunčan dan, ali već smo rekli da oni nisu za profesionalnu upotrebu.

topljenje voska na vatri

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY