Labud Trepanić: NEKA MRAVA U PČELINJAKU, ONI SU PRIRODNI SANITARCI!

Labud Trepanić: NEKA MRAVA U PČELINJAKU, ONI SU PRIRODNI SANITARCI!

SHARE

Oni igraju i značajnu ulogu u borbi protiv opasnog pčelinjeg parazita – varoe. Mravlja kiselina, koju izlučuju mravi, je veoma djelotvorna u suzbijanju ovog parazita. Stoga, ukoliko ih nema u velikom broju i ne prave veće probleme, ne treba ih ni uništavati.

Čuveni i iskusni gračanički pčelar Labud Trepanić ovih dana je kazao slijedeće:

„Mravi na košnici ne smetaju, ja ih rukom potrljam preko hranilice i obrišem ruku. Primijetio sam da u košnicama, gde ima mrava, nema ni jedne varoe!

Tako kazuje iskusni pčelar praktičar. Iza Labuda su decenije u pčelarstvu. Njegova škola pčelarstva je zlata vrijedna.

Treba podsjetiti da i mravi i pčele spadaju u socijalne insekte. Među njima postoje sličnosti i u samoj hijerarhiji zajednica. Neki pčelari mrave smatraju neprijateljima pčelinjaka, dok drugi na njih gledaju blagonaklono. Nekada je skladan zajednički život pčela i mrava moguć, a nekada se pretvori u borbu za opstanak.

Mravi i pčele međusobno mogu dobro sarađivati. Mravima odgovara toplina pčelinje zajednice i hrana koju pronalaze u košnici ili oko nje. Za uzvrat, oni pomažu pčelama u čišćenju njihove okoline od mrtvih pčelа ili ostataka hrаne koju one ostаvljаju ili izbаcuju iz košnice. Mravi obično ulaze u košnicu kroz leto košnice, podnjaču sa žičanom rešetkom, ili kroz sitne prolаze koje pčele ne smаtrаju bitnim dа bi ih zаlijepile propolisom. Oni se najčešče naseljavaju između poklopne daske i krova košnice, u blizini hranilice ili naprave mravinjak uz samo postolje košnice.

Mrаvi u pčelinjаcimа sа jаkim pčelinjim zаjednicаmа, nаjčešće ne dolaze do okvira sа medom i obično ne napadaju pčele direktno, ali svojim prisustvom mogu ih uznemiriti. Zbog anatomije mravljeg tijela, pčele se teško mogu s njima izboriti.

Postoje slučajevi da mravi unište cijelo društvo, ali takvi slučajevi su rijetki i događaju se kod već oslabljenih društava koja bi najvjerovatnije stradala i bez mrava.

 U prirodnom lancu mravi su veoma korisni, jer čiste prirodu od raznih nečistoća, mrtvih organizama i sitnih organskih tvari koje bi se, da nije mrava, gomilale i za krajnju posljedicu imale širenje raznih zaraza. Mravi vrše mnoge ekološke uloge, uključujući smanjivanje broja štetočina i provjetravanje zemljišta. Oni su čistači prirode jer uklanjaju razne nečistoće i sitne organske materije koje bi se gomilale i postale izvor zaraza. Oni igraju i značajnu ulogu u borbi protiv opasnog pčelinjeg parazita – varoe. Mravlja kiselina, koju izlučuju mravi, je veoma djelotvorna u suzbijanju ovog parazita. Stoga, ukoliko ih nema u velikom broju i ne prave veće probleme, ne treba ih ni uništavati.

Na planetu postoji preko 12.000 opisanih vrsta mrava. Neke agresivnije vrste napadaju pčele (npr. argentinski mrav), ali to se vrlo rijetko događa na našim prostorima. Postoje vrste mrava koje su zakonom zaštićene. (bh.pcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY