Mahir Dević: Kada i kako adekvatno zamijeniti maticu!?

Mahir Dević: Kada i kako adekvatno zamijeniti maticu!?

SHARE

U pravilu matice treba mijenjati barem svake druge godine ukoliko nismo u mogućnosti da ih zamijenimo svake godine. Uvijek u pčelinje zajednice dodajite isključivo oplođene i provjerene matice iz vlastite proizvodnje (najbolje) ili od provjerenog uzgajivača matica. Nemojte praviti sebi luksuz da pčelinje zajednice dugo držite bez matice, jer svaki dan za pčelinju zajednicu je važan kako se ne bi prekinuo kontinuitet razvoja i života pčelinje zajednice koji će se kad-tad pokazatiO matici uopće se jako puno pisalo u pčelarskoj literaturi i svi se uglavnom slažu da je dobra i kvalitetna matica osnovni preduslov za razvoj zdravih i jakih pčelinjih zajednica. Postoje razni metodi uzgoja matica od onih potpuno prirodnih pa do potpuno kontrolisanih-vještačkih. Širok je spektar metoda uzgoja matičnjaka,  a isto tako postoje i razni metodi i načini zamjene matica.

Obezmatičavanje društva

Svaki pčelar u svojoj praksi je sigurno primjenjivao razne metode zamjene matica, nekada uspješno a nekada s manje uspjeha. Uglavnom svi pčelari o tome sigurno imaju nešto kazati pa evo i ja odlučih da napišem nekoliko redaka na tu temu. Toplo preporučujem slijedeće za razmišljanje:

Maticu mijenjajte kada su vam društva u najboljoj snazi jer je to pravi trenutak za takvu radnju.  Ovo kažem iz prostog razloga da ne biste naredne pčelarske sezone imali lošu pčelinju zajednicu sa starom i istrošenom maticom koja neće biti u stanju razviti pčelinje društvo.

mahir 5Raspravljati o kvaliteti matice i kazati da postoji univerzalno pravilo o ocjeni kvalitete matice je sigurno jako teško. Na svom pčelinjaku sam nekada imao i poneku maticu od četiri godine starosti a da sam bio u dilemi da li da je zamijenim. Naravno, to su bili rijetki izuzeci!

U pravilu matice treba mijenjati barem svake druge godine ukoliko nismo u mogućnosti da ih zamijenimo svake godine. Uvijek u pčelinje zajednice dodajite isključivo oplođene i provjerene matice iz vlastite proizvodnje (najbolje) ili od provjerenog uzgajivača matica.

Nemojte praviti sebi luksuz da pčelinje zajednice dugo držite bez matice, jer svaki dan za pčelinju zajednicu je važan kako se ne bi prekinuo kontinuitet razvoja i života pčelinje zajednice koji će se kad-tad pokazati.

Često se dešava u praksi da pčelari početnici obezmatiče pčelinje zajednice iz bilo kog razloga te čekaju da pčele izgrade matičnjake i izvedu maticu. Taj vremenski period može trajati i više od mjesec dana – 30 dana X 1500 jajašaca dnevno pa vi sračunajte koliki je to prekid u razvoju pčelinje zajednice napravljen.

Obezmatičavanje pčelinjih zajednica na početku glavne paše, a u cilju kontrolisanja rojevnog nagona ima nekog smisla radi postizanja većih prinosa samo uz dodavanje već zatvorenih matičnjaka što proces izvođenja i oplodnje matice svodi na 15-ak dana koliko i traje većina naših pčelinjih paša.  U svim drugim slučajevima nemojte zajednice ostavljati više od nekoliko dana bez matice.

Prema tome odgovor na pitanje kako adekvatno zamijeniti maticu podrazumijeva sve one metode zamjene koje pčelinje zajednice bez matice neće držati duže od nekoliko dana.

Postupak zamjene

S ovim želimo postići da naše pčelinje zajednice budu stalno u top formi a ne da zbog postupka zamjene matice izrazito jaka društva zbog diskontinuiteta legla od mjesec dana pretvaramo u rojeve, koje ponovo moramo razvijati.

U pravilu 100% provjeren način najbrže a sigurne zamjene matica podrazumijeva da matice prethodno uzgojimo u oplodnjacima od dva ili tri LR rama, da iste te matice pustimo određeni vremenski period da legu u oplodnjacima kako bismo mogli ocijeniti njihov kvalitet, a nakon toga da obezmatičimo pčelinju zajednicu kojoj želimo promijeniti maticu i istog trenutka preko novinskog papira u prazan LR nastavak dodamo cijeli sadržaj oplodnjaka tj. maticu i dva rama legla.

Ovaj postupak zamjene matice sa cijelim sadržajem LR oplodnjka je 100% siguran i pouzdan.

Ukoliko matice budemo mijenjali na ovakav način postižemo slijedeće:

Nismo prekinuli kontinuitet prirodnog razvoja i života pčelinje zajednice.
Nema bojazni od neprihvaćanja matice, tj. da će pčele ubiti maticu i početi izgradnju vlastitih matičnjaka kao što se zna desiti prilikom zamjene matice u kavezu.
Pčelinju zajednicu smo čak i pojačali sa dva rama legla što će jako dobro uticati na njeno zimovanje.
Nakon svega nekoliko dana leglo ćemo lijepo formirati i skinuti LR tijelo koje je višak.

Ovakav način zamjene matica toplo preporučujem da uradite na kraju pčelarske sezone u mjesecu julu ili avgustu kako bi uz adekvatnu prihranu sigurno imali jake pčelinje zajednice spremne na sve izazove zimovanja. Medno!!! (BH PČELAR/ARHIVA)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY