Milan Dragičević, brčanski pčelar javno pita velike stručnjake: Kako matica zna koje...

Milan Dragičević, brčanski pčelar javno pita velike stručnjake: Kako matica zna koje jaje ide u koju ćeliju?

SHARE

Baš će biti zanimljiva analiza i naučna dimenzija velikih FB pčelara i FB stručnjaka. Mi smo se nekima i pismeno obratili za analizu i odgovor

Ovih dana vodi se jedna polemika oko toga kako matica zna koje jaje ide u koju ćeliju – napisao je na svome profilu Milan Dragičević, brčanski pčelar. On smatra da su sve dosadašnje polemike vođene na nezreo način. Navodno, vodi je izvjesni pčelarski stručnjak koji svoje odgovore daje u privatnim poruikama po forumima.

Pitanje glasi:
„Kako ili ko u pčelinjoj koloniji zna u koju ćeliju ide koje jaje i kako dođe do tog određivanja – oplodnje jaja?

Dragičević daje neka pojašnjenja. Kaže:

„Znamo za onu teoriju da matica prilikom ulaska u “usku” radilićku celiju doživi pritisak na abdomen te na taj način dođe do oplodnje jajeta. Međutim, ta teorija pada u vodu jer smo svi vidjeli kako matica snosi jaja i u nedovršene ćelije na satnoj osnovi. Jedva da bude započeta ćelija, ali jaja su oplođena. Takođe, svi smo imali one male matice, so i kroz MR prolaze, što znači da prilikom ulaska u istu ćeliju neće doživjeti taj pritisak. Znači ta teorija otpada.

Ima i ona teorija da su njena jaja sva oplođena, a tamo gdje treba trutovsno to rade pčele. I to otpada, jer to znači da bi u košnici trebale uvjek biti lažne matice koje postupaju samo na naređenje matice ili pćela. I to nema šanse, tvrdi Dragičević, jer znamo koliko su naopake te lažne matice da moraju i na pergu da polažu jaja.

Još jedan dokaz da matica zaliježe trutovska jaja je i to što smo više puta blokirali maticu na trutovskoj SO. Naravno, da smo je vidjeli kao se pati na tim ćelijama koje su sve uredno bile zaležene.

Znamo i za onu – da svaka matica ima spermoteku u kojoj je sjeme svakog truta odvojeno koje ona koristi prilikom oplodnje jaja. To bi značilo da matica ima neku mogućnost da jedno vrijeme zaliježe oplođena jaja, a kada odluci da hoće trutovsko leglo, ona počne da zaliježe neoplođena jaja. Neki bi rekli da ima „neku klapnu tj. neki način da to određuje unutar abdomena“
Milan Dragičević poziva sve stručnjake iz BiH i regije da javno iznesu svoje mišljenje.

Milan Dragičević

Baš će biti zanimljiva analiza i naučna dimenzija velikih FB pčelara i FB stručnjaka. Mi smo se nekima i pismeno obratili za analizu i odgovor. Pisali smo: Goranu Mirjaniću, Ekremu Karahodžiću, Elviru Šehiću, Samiru Baraliji, Violeti Santrač, Rašidu Zorlaku, Midhatu Jašiću, Rajku Radivojcu, čak i Sulejmanu Alijagiću, kojem ćemo dati priliku da dadne nešto novo i revolucionarno korisno pčelarima, umjesto „Biologije pčele“ koju godinama ponavlja kao papagaj. (bhpcelar)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY