MUSTAFA ĐELILOVIĆ: SVAKI PČELAR MORA IMATI SVOJU TEHNOLOGIJU PČELARENJA

MUSTAFA ĐELILOVIĆ: SVAKI PČELAR MORA IMATI SVOJU TEHNOLOGIJU PČELARENJA

SHARE

Dzelilovic_web

BiH, 26. OKTOBAR 2011. – Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu upozorava na alarmantno stanje u bh. pčelarstvu. Primjerice, kaže on, pčelari se moraju pripremiti da više nema glavne paše, kimatski faktori su pomjereni. Pčelinjak ne smije biti udaljen više od 500 metara od medonosnog bilja. Podatak iz literature da pčela ide po nekatar i do tri kilometra, više ne može biti validan

Pčelari BiH, ali i cijelog svijeta, posljednjih godina imaju sve manje prinose.

U godini koja je iza nas najgore su, kažu pčelari, prošli Hercegovci, naročito oni iz istočnog dijela! Razlog ovako katastrofalnog stanja najvećim dijelom su nepovoljni klimatski faktori – dugi kišni periodi i još duža sušna razdobolja!

–    Pčelari moraju usvajati nova znanja, tražiti nove tehnologije – kaže Mustafa Đelilović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu. On već nekoliko godina apeluje na veću obrazovanost pčelara, kako bi se sačuvao pečlinji fond a pčelinje paše što bolje iskoristile. Institut na čijem je dr. Đelilović čelu, sprovodio je i nekoliko eksperimenata, te su pravili određene planove koji bi mogli biti od koristi pčelarima.

– Svaki pčelar mora imati svoju tehnologiju pčelarenja, zasnovanu na mikro lokalitetu gdje drži pčelinjak. Tehnologija pčelarenja na tri kilometra može biti potpuno drugačija. Naši pčelari toga moraju biti svjesni. Primijetio sam da niko ne prilagođava tehnologiju pčelarenje prema ambijentalnim uslovima, a u tome je suština! – kaže Đelilović, dalje nastavlja.

– Mi pčelare moramo pripremiti da više nema glavne paše, kimatski faktori su pomjereni, nešto se čudno dešava sa kimom, velike su oscijalacije, temperaturne razlike.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU BH PČELARA OD 15. OKTOBRA 2011. ILI SE PRETPLATITE NA ONLINE IZDANJE

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY