Nijaz Kadirić: Zabluda je da su tamnije pčelinje pogače kvalitetnije!

Nijaz Kadirić: Zabluda je da su tamnije pčelinje pogače kvalitetnije!

SHARE

Kada invertovani ili tečni šećer koji se koristi za proizvodnju pčelinjih pogača zagori, pogača postaje tamnija. No, takvu grešku  u procesu proizvodnje pčelinjih pogača proizvođači su okrenuli u svoju korist. Veliki broj pčelara danas vjeruje kako pogače potamne jer su obogaćene kojekvakvim vitaminima, mineralima i stimulansima

Pojedini pčelari smatraju da pčelinje pogače tamnije boje imaju bolji kvalitet od onih sa svjetlijom nijansom. Vjeruju, naime, kako su tamnije pogače više obogaćene stimulativnim dodacima. Ipak, moram kazati da je to zabluda. Pogače sa tamnijom nijansom nisu kvalitetne. Tamna boja pogače ne dolazi od stimulativnih tvari, nego isključivo od zagorenog „inverta“ (tečnog šećera). Što je invert više zagorio pogače su tamnije.

Pčelinje pogače dobivaju se miješanjem mljevenog i tečnog (invertovanog) šećera. Ponekad se desi da prilikom proizovnje pogača invertovani šećer zagoriti. Takav šećer utječe na boju pogačica, one postaju tamnije, ali i na njihov kvalitet.

Nažalost, proizvođači pčelinjih pogačica takvu grešku okrenuli su u svoju korsit. Veliki broj pčelara danas vjeruje kako su tamnije pogačice tamne jer su obogaćene kojekvakvim mineralima, vitaminima, stimulansima. To nikako nije tačno.

Pčelari nažalost se sve više „pecaju“ na takve igre proizvođača. A naročito vole da kupuju pogačice koje mirišu na menthol ili nešto slično.

Treba znati da za tako nečim nema potrebe. Ono što pčeli treba jest šećer koji joj daje energiju, i proteini sa vitaminom C koji jačaju njen imunitet. Sve ostale stvari poput boje, arome itd., pčelama ne pomažu. Čak šta više čine njenu hranu, odnosno pogačicu nekvalitetnijom.

Moju firmu je nedavno nazvao jedan pčelar koji je tražio da mu proizvedemo stimulativnu pogaču. Tražio je da ona bude tamna, jer vjerujuje da na taj način dobiva kvalitetan proizvod. Mi smo takav zahtjev odbili. Objasnili smo mu da ne možemo udovoljiti njegovom zahtjevu jer tako nešto nije dobro za njegove pčele.

Također, objasnili smo mu način na koji pogače postaju tamne.  Bio je jako zadovoljan našim nastupom. (bhpčelar)

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY