Nicholas Calderone, profesor entomologije na Cornell Univerzitet: Korist koju oprašivanjem donose pčele...

Nicholas Calderone, profesor entomologije na Cornell Univerzitet: Korist koju oprašivanjem donose pčele je neprocjenjiva!

SHARE

Cilj studije bio je skrenuti pažnju javnosti na značaj pčela te ih u tom kontekstu i zaštititi. Studija se bavila konkretno ekonomskom koristi koja je prema ovom istraživanju – ogromna!

Studija sa Cornell Univerziteta u Njuorku, objavljena u naučnom časopisu “One”, govori kako su usjevi koji se oprašuju medonosnim pčelama i drugim insektima, američkoj poljoprivredi u 2010. godini dali doprinos od 29 biliona dolara.

Studija je analizirala ekonomsku vrijednost 58 usjeva kao što su jabuke, bademi, borovnice, trešnje, naranče i tikvice, a koje oprašuju pčele i ostali insekati. U studiju su uključene i one vrste koje su indirektno ovisne o insektima kao što su djetelina, šećerna repa, šparoga, brokula, mrkva i crveni luk.

Nalazi pokazuju kako je u 2010. godini vrijednost usjeva koji se direktno oprašuju bila 16, 35 biliona dolara, dok je vrijednost onih koji se indirektno oprašuju bila 12, 65 biliona dolara.

“Ovo će omogućiti ljudima da po prvi put shvate kolika je korist od oprašivanja usjeva, i ako želimo zadržati proizvodnju na ovom nivou, moramo prepoznati značaj insekata koji vrše oprašivanje – rekao je Nicholas Calderone, profesor entomologije i suradnik na Cornell-u, kao i autor rada.

Istraživanja su pokazala da svaki nedostatak insekata koji vrše oprašivanje, bilo da su uzgajani ili divlji, ozbiljno prijete proizvodnji usjeva.

„Zbog toga treba ozbiljno shvatiti činjenicu da pčele i ostali insekti koji oprašuju biljke danas trpe zbog krpelja, pesticida, raznih oboljenja – bio je jedan od zaključaka studije (bhpčelar/E.K.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY