Oktobar na pčelinjaku: Sezona se privodi kraju, pčelama se obezbjeđuje mir!

Oktobar na pčelinjaku: Sezona se privodi kraju, pčelama se obezbjeđuje mir!

SHARE

Piše: Elvir Šehić, predsjednik UP “Bihać” Tel: 061/790-039.
Piše: Elvir Šehić, predsjednik UP “Bihać”
Tel: 061/790-039.

Cvijet i pčela čine jednu skladnu cjelinu. Koliko smo samo puta uživali i odmarali se tokom ljeta gledajući kako pčele sakupljaju nektar i polen sa cvijeća i slušali melodično zujanje iz našeg pčelinjaka? No, kako ljeto odmiče, sve je manje mogućnosti za takav ugođaj i sve rjeđe imamo priliku uživati u toj harmoniji. Ljeto je na izmaku, a tako i pčelarska sezona pčele se uveliko pripremaju za najkritičniji period svog života. Pčelar ima sada neodgodivu dužnost da pomogne pčelama da se što bolje pripreme za zimu i period mirovanja. Svaka marka koja se sad uloži za uzimljavanje pčela bit će mnogostruko vraćena naredne sezone. Septembar i oktobar su jako važni mjeseci u pčelarskom kalendaru jer su uvod u zimu i zadnji voz da se interveniše na pčelinjaku i otklone eventualni nedostaci.

Oktobar je uglavnom od svih mjeseci u godini najstabilniji kad su u pitanju vremenske prilike. To je mjesec u kojem se aktivna sezona privodi kraju. Vrlo malo imamo posla na pčelinjaku i sve se uglavnom svodi na završne radove oko pripreme za zimu. Ovaj jesenji mjesec zna biti jako topao pa pčele dobro “opće” sa prirodom.

Pčele znaju u ovom mjesecu iskoristiti stabilno vrijeme za unos polena sa jesenjskih biljki koje izdašno daju polen ako je u prethodnim mjesecima bilo kiše. Taj unos polena je jako važan za zimovanje pčela, jer količina polena u košnici se dovodi u vezu sa uspješnim i lakšim prezimljavanjem pčelinje zajednice. Toplo vrijeme se zna odužiti skoro cijeli oktobar i u narodu se obično kaže da je to miholjsko ljeto.

Nije rijetkost da u oktobru temperature dostignu čak i do 30 stepeni. U mjesecu oktobru uglavnom leglo se smanjuje i krajem mjeseca nestaje potpuno. Ali ovo kao ni mnoga druga dešavanja nije fiksno pravilo jer gdje ima kasne nadražajne paše leglo se može povući i u sljedeći mjesec, a to nije nikako poželjno i zajednica ima više štete nego koristi od tog kasnog legla. Stimulisanje matice na veće zalijeganje smo trebali raditi u avgustu i najkasnije do početka septembra. Ta stimulacija je važna da se obezbijede jaka pčelinja društva za zimovanje. Ona društva za koja u oktobru ocijenimo da nemaju dovoljno pčela za prezimljavanje najbolje je spojiti sa susjednom košnicom.

Sad je pčelama samo potreban mir
Sad je pčelama samo potreban mir

Dopune zimnice smo morali uraditi u prethodnim mjesecima ali ako ocijenimo da se u nekoj zajednici zbog nekog razloga nalazi nedovoljno hrane moramo intervenisati. Iako se ne  preporučuje, u nuždi se može dodati gušći sirup omjera 2:1 u korist šećera da se dopuni dio hrane koja nedostaje, a svakako da je bolje dodati, ako imamo ramove sa medom iz rezerve. Bilo koji način dopune hrane moramo obaviti u što kraćem roku i u većim porcijama da bi izbjegli stimulativni efekat na maticu. Dopuna hrane sa šećernim sirupom se u pravilu ne bi smjela raditi u drugoj polovini oktobra i treba je završiti u prvoj polovini mjeseca .

Isto se odnosi na eventualno kasnu pojavu medljike koju moramo odstraniti iz košnice i zamijeniti je medom ili šećernim sirupom . U ovom mjesecu „moramo“završiti sve potrebne radnje koje se tiču uzimljavanja. U oktobru se mora obezbijediti mir na pčelinjaku, posebnu pažnju moramo obratiti da ni u kom slučaju ne poremetimo pčelinje klube. Pčelinjak se obavezno treba zaštititi kako od domaćih tako i divljih životinja i u aktivnoj sezoni, a posebno u periodu mirovanja i zimovanja kad je mir najpotrebniji.

Potrebno je učvrstiti postolja na kojim se nalaze košnice, uzeti u obzir težinu snijega i vlažnost zemljišta jer zbog toga može da dođe do urušavanja košnica. Poželjno je da košnice budu blago nagnute prema naprijed zbog lakšeg otjecanja vode koja se može stvoriti kondenzacijom ili nanosima kiše.

Košnice ne otvarati bez prijeke potrebe jer svakim otvaranjem remetimo mikroklimu u košnici, a ujedno i oštećujemo naneseni sloj propolisa na vezi između poklopne daske i nastavka pa se pčele moraju dodatno mučiti i trošiti na saniranje nanesene štete.

Toplo vrijeme krajem ovog mjeseca kad je uglavnom leglo nestalo ili ga ima vrlo malo trebamo iskoristiti za još jedno kontrolno tretiranje protiv varoe. Kod tog tretmana moramo voditi računa da temperatura ne smije biti niža od 15 stepeni. Leta na košnicama je potrebno suziti i postaviti češljeve koji će spriječiti ulazak miševima, rovčicama i većim insektima.

Obavezno održavati higijenske pojilice punim svježe i čiste vode. Eventualne pukotine na košnicama je potrebno sanirati i po mogućnosti zaštiti pčelinje zajednice od direktnih udara vjetra. Ne trebamo žaliti da uložimo truda oko uzimljavanja pčelinjih zajednica. Te  pripreme i olakšice koje uradimo za najteži period njihova života, one će svojim trudom i radom mnogostruko nama vratiti sljedeće sezone..

(BH pčelar 49)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY