Pčelar iz Rakovca Momčilo Moma Milošević: POGAČA MOŽE PČELAMA DA SPASI ŽIVOT,...

Pčelar iz Rakovca Momčilo Moma Milošević: POGAČA MOŽE PČELAMA DA SPASI ŽIVOT, ALI JE FATALNA ZA BRZI PROLJEĆNI RAZVOJ LEGLA!

SHARE

Pogača može pčelama da spasi život, ali je fatalan za brzi proljetni razvoj legla

Pojedini pčelari su u jesen veoma lakomisleni. Ne dopunjavaju svojim pčelama rezerve hrane kad je to potrebno. Čak i kada pčele same prikupe dovoljnu zimnicu, oni ih pljačkaju. Najčešće takvi pčelari društvima daju mednošećerne pogače kao zamjena za hranu. Ali to, sigurno, nije dovoljno.

Engleski pčelarski pisac E. B. Wedmore u knjizi „A MANUAL OF BEE KEEPING“ kaže da pogača može pčelama da spasi život, ali je ona fatalna za brzi proljetni razvoj legla.

Do proleća pčele obično ne stradaju od gladi, osim u izuzetnim slučajevima, i to krivicom pčelara kada im se u jesen ne obezbjede dovoljne količine meda.

Pčele u toku zime ne troše mnogo hrane. Glavne rezerve meda ostavljene pčelama u jesen, namjenjene su proletnom razvoju pčela. Te rezerve, dopunjene omanjim proljetnim pašama i proljetnim prihranjivanjem pčela šećernim sirupom u svrhu bržeg razvoja, kao i unosom svježeg polena, omogućuju bujan razvoj pčela za nastupajuću glavnu pašu.
U proleće je potrošnja hrane vrlo velika. Ako tada vrijeme zahladi, potršnja meda se još više povećava pa nastaje velika opasnost da pčele stradaju zbog nastašice hrane.(bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY