PČELARSKA ISKUSTVA: KAKO S JABUKOVIM SIRĆETOM NAPRAVITI MAMAC ZA STRŠLJENOVE I OSE?

PČELARSKA ISKUSTVA: KAKO S JABUKOVIM SIRĆETOM NAPRAVITI MAMAC ZA STRŠLJENOVE I OSE?

SHARE

U plastičnu bocu ulijemo mješavinu jabučnog sirćeta i malo vode do pola boce, ili manje. Iznad nivoa sirćeta izbušimo nekoliko rupica veličine stršljena.

Ljeto je period kada na pčelinjacima zapažamo povećan broj osa i stršljenova. Dok ovi prvi kradu med, a mogu predstvaljati i potencijalnu opasnost za širenje određene zaraznu bolest u pčelinjoj zajednici, stršljenovi love pčele i jedu ih.

Prema literaturnim podacima samo tokom jedne sezone stršljenovi mogu uništiti gotovo trećinu pčelinje kolonije. Iz ulovljene pčele odrasli stršljen siše prikupljeni nektar, a ostatkom sažvakane pčele hrani mlade ličinke. Stršljenovi nerjetko mogu ugroziti i život pčelara, jer neki od njihovih obuda mogu završiti smrtonosnim ishodom.

Praksa je pokazala da se protiv osa i stršljenova najbolje boriti da način da pronađemo gnijezo i spalimo ga, te postavljanjem mamaca. U plastičnu bocu ulijemo mješavinu jabučnog sirćeta i malo vode (mada ni jabukovo sirće u cjelosti nije smetnja) do pola boce, ili manje. Iznad nivoa sirćeta izbušimo nekoliko rupica veličine stršljena.

Pčele neće zbog odbojnog mirisa ulaziti u bocu, dok će stršljeni i osice namamljeni lakom hranom ući u bocu iz koje neće moći izaći, te će se utopiti u sirćetu.
mamac za strsljenove i ose

2 COMMENTS

  1. Trebalo bi navesti da su fotografije, kao i deo teksta, autora (pokojnog) Miroslava Farkasa iz Zagreba. Tudj trud koristiti kao neko svoje dostignuce, nije dobro i nije pozeljno. Budimo akademski cestiti.

  2. koliko cm.iznad nivoa sirceta treba probusiti rupe.Ja busim rupe sa uzarenim zeljeznom sipkom debline oko 8 mm

LEAVE A REPLY