Pčelarski savjeti: U novembru okrenite košnice prema jugoistoku!

Pčelarski savjeti: U novembru okrenite košnice prema jugoistoku!

SHARE

Među pčelarima danas postoje određene suprotnosti oko utopljavanja košnica. Jedni smatraju da je obavezno utopljavati košnice, pa čak postaviti i električno zagrijavanje. Drugi pčelari smatraju da je to suludo.

U novembru/studenom dolazi utopljavanje pčelinjih društava. Ako su pčelinjaci izloženi jakim vjetrovima neophodno je košnice zaštiti određenim materijalima. Tako će pčele trošiti manje hrane na zagrijavanje košnica. O položaju pčelinjaka treba voditi računa od samog starta, od samog formiranja stacioniranog pčelinjaka. Košnice je najbolje okretati prema jugoistoku. Naravno, ako to dozvoljavaju prostor i teren. Tako okrenute najprije osjete izlazak sunca. Najduže su izložene i sunčevim zrakama.

Pčelinjak je najbolje postaviti u maloj uvalici. Tako su pčele prirodno zaštićene od udara vjetra. Ako to nije moguće, onda je dobro sa lijeve ili desne strane, odakle prijete udari vjetra, preko zime postaviti nešto što će ublažiti te udare – zasaditi čemprese ili neko drugo drveće. Mogu se postaviti i bale od sijena ili podići ograda od dasaka.

Među pčelarima danas postoje određene suprotnosti oko utopljavanja košnica. Jedni smatraju da je obavezno utopljavati košnice, pa čak postaviti i električno zagrijavanje. Drugi pčelari smatraju da je to suludo. Često pčelinja društva ostavljaju sa potpuno otvorenom zamreženom podnjačom. Ja primjenjujem neko srednje rješenje pa koristim normalne drvene podnjače. Između poklopne daske i krova postavljam novinski papir koji sačuva poklopnu dasku od eventualne vlage ispod krova.

Umjesto novina neki pčelari postavljaju stiropor, ćebe, karton ili neki drugi materijal. Pitam se samo kako li su Bože pčele hiljadama godina opstajale u prirodi bez naše pomoći.(bhpčelar/arhiva/Savjeti Sulejmana Alijagića, nastavnika iz Kladuše)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY