Pčele traže da se poštuje njihovo vrijeme: Košnicu je najbolje otvarati ujutro...

Pčele traže da se poštuje njihovo vrijeme: Košnicu je najbolje otvarati ujutro od 9 do 11, i poslijepodne od 15 do 17 sati!

SHARE

Iskusni pčelari će kazati da pčele najmanje ubadaju ujutro između devet i 11 sati, te poslijepodne između 15 i 17 sati. Naravno, ukoliko su napolju povoljni meteorološku uslovi.
Ne preporučuje se košnicu otvarati u ranim jutarnjim, popodnevnim te predvečernjim satima.
Sada kada znamo ove podatke, onda pčelar treba da planira vrijeme tako da radove u košnici obavlja baš u periodu koji su preporučeni, dok ostalo vrijeme može iskoristiti za neke druge pčelarske aktivnosti.

No, da bi pčele bile manje agresivne prema pčelaru, nije dovoljno doći samo u „pravo vrijeme“. Potrebno je ispuniti i sljedeće uslove:

– Na pčelinjak ići istuširan, a ne oznojen
– Čista i kvalitetna odjeća
– Koristiti potpunu pčelarsku opremu: kompletno pčelarsko odijelo ili samo pčelarska bluza sa kapom, kvalitetna obuća, koja se ne kliže i koja čuva zglobove od uganuća, pčelarske rukavice, ili ruke namazati domaćim sirćetom, jer to odbija pčele…
– Izbjegavati parfeme ili kreme prije odlaska na pčelinjak
– Na pčelinjak treba ići smiren a ne uzrujan
– Prilikom skidanja krova, hranilice i vađenja ramova to raditi lagano, bez naglih pokreta i kuckanja
– Obavezno koristiti čist pčelarski nož, kvalitetno pripremljenu dimilicu koja se neće ugasiti u pola posla, stalak za ramove
– Mobitel ostaviti po strani

Potrebno je da pčelar sebi podesi ambijent tako da prilikom rada oko pčelinjih zajednica uživa. Ukoliko na pčelinjak idemo nepripremljeni, ako nam se dimilica često gasi, umjesto pčelarskog noža košnicu otvaramo improvoziranim predmetima, ljuti smo, kližemo se i potucamo oko košnica, to će unerovoziti prvo nas, a onda će i pčele biti mnogo agresivnije.

(BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY