Pčelinja hrana: MOŽE LI SE VJEROVATI SAVJETIMA SA PČELARSKIH FORUMA? UVJERITE SE...

Pčelinja hrana: MOŽE LI SE VJEROVATI SAVJETIMA SA PČELARSKIH FORUMA? UVJERITE SE NA PRIMJERU RASPRAVE O VOĆNIM SOKOVIMA!

SHARE

Prema literaturnim podacima iz ‘50-ih godina prošlog stoljeća, voćni sokovi itekako su se preporučivali za jesenju dohranu pčela. Takva teorija pobijena je novijim saznanjima. Kristali koji se stvaraju u crijevima pčela od voćnog sirupa itekako mogu ugroziti crijeva pčela, a često dovesti i do kolapsa cijele zajednice

Prihrana pčelinjih zajednica sokom od jabuka, grožđa, višanja, trešanja i drugog voća možda bi i mogla proći tokom ljeta. Ali svakako da bi ovakav vid hrane za krilate ljubimce trebalo izbjegavati. Prije svega, jer voćni sirupi, za razliku od cvjetnog nektara, sadrže voćni šećer (fruktozu) koji je pčelama štetan, naročito u zimskom periodu.

Primjer iz 1950.
Prema literaturnim podacima iz pedesetih godina prošlog stoljeća, voćni sokovi itekako su se preporučivali za jesenju dohranu pčela. Tako Jovan Momirović i Filip Šimić u knjizi „Pčelinja paša“ (Zagreb, 1953) pišu da pčele, osim nektara, sakupljaju i slatke sokove voća.

Autori navode da su krajem avgusta 1950. godine izribali desetak kilograma slatkih jabuka i stavili da se suše na suncu. Poslije kratkog vremena pčele su navalile na jabuke u tolikoj mjeri da su ostale samo ljuske. Pčele lete i u vinograde pa sakupljaju sok sa zrna, naročito poslije kiše kada, zbog jačeg pritiska vode, pokožice zrna popucaju.

– Ova pojava da pčele unose sok od grožđa može se praktično iskoristiti za prihranjivanje pčela “širom” (mljeveno voće), kada nemaju zimnicu. Prihranjivanje “širom” našlo bi veću primjenu u toplijim krajevima, tamo gdje grožđe rano sazrijeva, i da ima dovoljno vremena da pčele zatvore voštane poklopce. U hladnijim krajevima treba upotrijebiti grožđe od sorti koje ranije sazrijevaju – navode Momirović i Šimić.

Oprezno sa voćnim sokom

Teze Momirovića i Šimića ipak nisu prihvaćene kod većine današnjih autora. Dohranjivanje pčelinjih zajednica bilo kojim voćnim sokom tokom jeseni nije pametno.

– Određene minerale koji se nalaze u voćnim sokovima, pčele ne mogu provariti. Ovakva vrsta hrane opasna je za pčele naročito tokom zimskog perioda, kada one ne mogu izlaziti na pročisni let. Kristali koji se stvaraju u crijevima pčela od voćnog sirupa itekako mogu ugroziti njihova crijeva, a često dovesti i do kolapsa cijele zajednice – kaže Predrag Janković, inženjer tehnologije i pčelar.

– Dodavanje voćnog sirupa pčelama nema smisla ni iz ekonomskih razloga. Od voća se može napraviti izuzetno kvalitetan sok za ljudsku upotrebu, a pčelama treba obezbijediti da zimuju na cvjetnom medu koji je za njih idealna prilika – dodaje Janković.

Pčelari nerijetko pčelinjim zajednicama nanose štetu u proljeće kada u hranilice sipaju ukisle voćne sokove, koje nisi potrošili tokom zime.

MOŽEMO LI VJEROVATI SAVJETIMA SA PČELARSKIH FORUMA?

Mnogi pčelari danas koriste računare i internet. Naročito oni mlađi. Nekoliko pčelarskih internet foruma na našem govornom području svaki dan posjeti više stotina pčelara iz cijelog regiona. Mladi i neiskusni traže savjete, postavljaju pitanja, oni malo vičniji i iskusniji nude odgovore, koji se uglavnom objavljuju bez ikakve recenzije. Donosimo vam jednu od mnogobrojnih internet rasprava na temu voćnog sirupa u pčelarstvu, u kojoj se mladom pčelaru preporučuje prihrana pčelinjih zajednica sokom od višnje:

PITANJE: Molio bih kolege da mi pojasne neke nedoumice sa prihranom višnjinim i trešnjinim sokom!? Imat ću količinu od nekih 100 kg višnje i trešnje. Dio toga želio bih dati i pčelicama. E sad, pošto sam mladi pčelar i nikad nisam prihranjivao sa ovim sokovima htio bih da čujem kako to radi neki stariji i iskusniji pčelar.

Mene zanima kolika količina ovih sokova ili šećerno-voćnog sirupa ide po košnici, koliko dugo, i kada je najbolje? I da li se ovi sokovi mogu konzervirati pa se koristiti nakon dužeg vremena bez bojazni da učinim štetu samom sebi.

ODGOVOR: Prihranu voćnim sokom, u ovom slučaju višnjinim i trešnjinim sokom možeš veoma jednostavno dati. Na litru iscijeđenog soka bilo kojeg voća dodaješ 1 kg šećera. Tokom 24 sata nekoliko puta ga promiješaš i odmah nakon toga možeš počastiti pčelice.
Ako ga uradiš više možeš ga spremiti u dobro oprane staklenke s tim da možeš dodati malčice konzervansa. Što se tiče količine možeš ga davati pčelicama u istoj količini kao što bi to činio i sa običnim šećernim sirupom. (BHPČELAR)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY