Pčelinji dermatitis: Jesu li vas ikada svrbjele ruke nakon rada oko košnica?!

Pčelinji dermatitis: Jesu li vas ikada svrbjele ruke nakon rada oko košnica?!

SHARE

Ovu su iskustva Davea Cushmana, engleskog pčelara koji je umro 2011. godine. Njegovi prijatelji potrudili su se da sve što je Dave tokom svoje dugogodišnje pčelarske karijere uradio u oblasti pčelarstva, ostane dostupno do danas

pcelinji dermatitis - ilustracija Dave-cushman.net“Pčelinji dermatitis (kožno oboljenje) je dermatitis koji se javlja kod pčelara zbog kontakta s propolisom. Naravno, samo kod onih koji su alergični na ovaj pčelinji proizvod. Od pčelinjeg dermatitisa sam obolio 2002. godine, a izliječio se tri godine kasnije. Lično, smatram da tačno znam datum kada sam postao podložan ovoj bolesti. U narednih nekoliko pasusa pokušat ću objasniti kako se to dogodilo.

Preturao sam blokove pčelinjeg voska od kojih sam htio praviti svijeće. Pomno birajući vosak, primijetio sam komadiće propolisa, koji su se bili zalijepljeni na površinu jednog od voštanih blokova. Kako bi moje svijeće izgledale što bolje, htio sam da vosak bude očišćen od drugih primjesa, pa sam komadiće propolisa mislio skinuti na način da sam ih zagrebao noktima. Međutim, kako je propolis bio čvrsto utisnut u vosak, a ja sam jako zagrebao noktom, moj nokat se naprosto odvojio od mesa.

Bilo je to jako bolno.

Odmah sam nokat vratio na njegovo mjesto, i zalijepio ga flasterom. Međutim, kako se ozdravljenje nije dogodilo u narednih nekoliko dana, ranu sam počeo tretira s tinkturom propolisa. Jednostavno, pročitao sam da su naši preci na ovakav način zacjeljivali rane, i to im je uspijevalo. Mislio sam da će i meni pomoći.

Međutim, ubrzo sam primijetio plikove na koži koja se nalazi između prstiju. Zapravo, koža je izgledala iziritirana, i jako je svrbjelo na tom mjestu. Nije bilo boli. Zaključio sam da se radi o pčelinjem dermatitisu. Odmah sam prestao stavljati tinkturu propolisa na moju ranu, a dermatitis se nakon izvjesnog vremena povukao” – iskustva su Davea Cushmana.(BH pcelar arhiv)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY