Prednosti i nedostaci ulaza za pčele na vrhu košnice: PELUD ČISTIJA, PČELE...

Prednosti i nedostaci ulaza za pčele na vrhu košnice: PELUD ČISTIJA, PČELE SRETNIJE!

SHARE

Elishia Gallup opisuje za The American Bee Journal 1867, kako pčele bez strujanja zraka od dna košnice (leta) prema gore (krovu) odlično zimuju baš kao i u prirodnim staništima koje su same odabrale i u kojima hiljadama godina ništa ne mijenjaju.Možete držati pčele u savršenom redu, ali to ne eliminira sljedeće probleme: miševe, mrtve pčele koje zimi blokiraju izlaz, česta kondenzacija poklopca kod nižih temperatura, snijeg koji blokira izlaz, trava u sezoni blokira pčelama izlaz itd.

Također vam ulaz na vrhu u košnice umjesto na dnu omogućuje korištenje vrlo učinkovitih sakupljača peludi. Odličan je i vjerovatno najbolji odabir za ovaj tip ulaza, ako se gleda samo sa očima pčelara.

Bez zaštite

Kada namjeravate sakupljati pelud samo stavite sakupljač na vrh košnice. Klizna ladica na zadnjem dijelu košnice omogućava da uzimanje peludi bude bez ikakvih problema i uznemiravanja pčela. Osim toga sakupljena pelud sa gornjih sakupljača je daleko čišča.

Elishia Gallup opisuje za The American Bee Journal 1867, kako pčele bez strujanja zraka od dna košnice (leta) prema gore (krovu) odlično zimuju baš kao i u prirodnim staništima koje su same odabrale i u kojima hiljadama godina ništa ne mijenjaju.

Michael Bush opisuje u svojim zapažanjima kako je njegov susjed pčelar ostavljao otvor na košnicama tokom cijele godine. Dakle i zimi, bez ikakve posebne zaštite osim one da unutra ne pada kiša ili snijeg. Njegove su pčele uvijek dobro prezimljavale, prije bi u proljeće ulazile u punu snagu i u rojevno stanje. Pročisne letove tokom zimskih mjeseci su pčele obavljati tek kada je vanjska temperatura za njih bila povoljna.

Michael je stoga veću pažnju obratio na smještaj prirodnih rojeva u okolnim šumama. Na mjestima na kojima im je ulaz bio iznad, odnosno tamo gdje su saće gradile ispod ulaza saće su obično bile svijetle i čiste.

Čišćenje

Na mjestima na kojima su pčele gradile saće iznad ulaza tu je saća bila više manje tamnija i sa mrtvim pčelama. U svojim posmatranjima sa takvim košnicama nije primijetio nikakvu razliku u agresivnosti pčela kod rada sa košnicom.

Uostalom on navodi kako otvaranje same košnice sa gornje strane koja nema ulaz na dnu, pčelama ne predstavlja dodatan problem kao u košnicama koje imaju donje leto jer im je kod rada sa košnicom koja ima donje leto košnica otvorena sa dvije strane.

Posmatrao je i način na koji pčele čiste košnicu od mrtvih pčela. Zna se da istih tokom sezone nema u značajnom broju, one se kao takve akumuliraju tokom zimskog perioda. S obzirom da je ulaz na vrhu nema posebnih smetnji za zajednicu; naprotiv leto je uvjek prohodno. Završetkom zime podnica se mijenja čistom ili se očisti na licu mjesta. (BHPČELAR/Michael Bush)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY