Predrag Janković: Pčele ne vole pojilice

Predrag Janković: Pčele ne vole pojilice

SHARE

Pojilice se pune podzemnom ili prečišćenom površinskom vodom koja se smatra takođe čistom. Ali, sa druge strane, pčele vrlo često posjećuju lokve ili drenažne (ispusne) kanale iz štala ili obora za stoku. Tu pronalaze soli rastvorljive u vodi

Mnogi pčelari kao obavezan rekvizit na svojim pčelinjacima postavljaju pojilce za pčele. Njihova svrha je da obezbjede pčelama čistu vodu, te se nazivaju higijenske pojilice. Postoje različita tehnička rješenja ovih pojilica. Međutim, jasno je da na jednom pčelinjaku sa pojilica vrlo mali broj pčela uzima vodu. U isto vrijeme kada posjećuju pojilice, mogu se vidjeti i u okolini potoka, bunara, česmi, čak i tamo gdje je samo dovoljno vlažno tlo.

To je naročito vidljivo u ranoproljećnim potrebama pčela za vodom u toku marta i aprila. U to vrijeme pčele u ranim jutarnjim časovima prosto padaju po travi i sakupljajući svježu jutarnju rosu. Rosa spada u kategoriju atmosferske vode, vode čistije od površinskih voda.

Pojilice se pune podzemnom ili prečišćenom površinskom vodom koja se smatra takođe čistom. Ali, sa druge strane, pčele vrlo često posjećuju lokve ili drenažne (ispusne) kanale iz štala ili obora za stoku. Tu pronalaze soli rastvorljive u vodi, odnosno soli izbačene iz organizma životinja, koje kao takve pčelinji organizam može da usvoji.

Sve u svemu, pojilica ne može da predstavlja dobro i pouzdano rješenje, jer su potrebe pčela mnogo veće.(bhpčelar.ba)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY