Rašid Zorlak daje recepturu: ELIKSIR ZA JAKU PČELINJU ZAJEDNICU I ZALIJEGANJE MATICE

Rašid Zorlak daje recepturu: ELIKSIR ZA JAKU PČELINJU ZAJEDNICU I ZALIJEGANJE MATICE

SHARE

U određeni broj pčelinjih zajednica preporučujem da sedmično (tri sedmice) dodajete ekstrakt koji ja pripremam po slijedećoj recepturi i to za sto košnica.

U rano proljeće sakupite mladih vrhova četinara (najbolje bor) kada izraste veličine tri do pet cm. Iste rasporediti u deset tegli od po 1 kg. U svaku dodati po 500 gr. meda. Tegle hermetički zatvoriti i čuvati do septembra mjeseca. Med će potpuno rastvoriti iglice i dobit će se gusta masa. Dobro je ovaj ekstrakt uzimati ujutro po jednu kašiku za čišćenje krvi i širenje krvnih sudova.

U periodu cvatnje pelina, melise, bosioka, žare i majčine dušice sakupiti po 5 kg istih (list, cvat, a kod žare i žile). Trave osušiti u hladu. Prije na 15 dana od pravljenje eliksira, u deset plastičnih flaša od po jedan litar istucati po 100 gr bijelog luka, dodati vodu, flaše zatvoriti i čuvati u mračnoj prostoriji.

U toku pripreme pčela za zimovanje i prehranu pčelinjih zajednica, istima treba dodati eliksir i to po 100 ml, a to znači da za sto pčelinjih zajednica treba pripremiti 30 litara elikasira. U lonac dodati 1,5 kg pelina, 1,5 kg žare, 1,5 kilograma melise, 1,5 kilograma bosioka, 1,5 kilograma majčine dušice, dodati 15 litara vode, dobro potopiti trave i lonac staviti na tihu vatru i kuhati oko dva sata. Pred samo ključanje, lonac skinuti sa vatre, dobro poklopiti i ostaviti da se hladi 24 sata. Sadržaj procijediti, dodati tri kg sadržaja meda i borovih vršica, dodati tri ekstrakta bijelog luka uz prethodno cijeđenje.

Time smo dobili eliksir koji dodajemo u sirup. Promiješamo i dodajemo na sto košnica u razmaku po sedam dana. Ovaj postupak obavezno ponoviti u rano proljeće prilikom brzog proljetnog razvoja pčelinje zajednice.

Iz mog iskustva, dodavanjem ovog eliskira pojačava se zalijeganje matice za 30 posto i to u mjesecu avgustu i septembru. Pčelinja zajednica dobija snagu, postaje vitalna i radno raspoložena, što je potrebno pčelinjoj zajednici koja ujedno postaje i imuna na nozemozu i krečno leglo.

Prilikom pripreme pogače, u istu treba dodati ovaj eliksir. Probajte i javite vaše iskustvo ovdje na forumu ili meni lično. Tel: 061 101 878

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY