Rašid Zorlak: ZADOVOLJAVAJUĆI AMBIJENT ŽIVLJENJA PČELINJE ZAJEDNICE U ZIMSKIM USLOVIMA

Rašid Zorlak: ZADOVOLJAVAJUĆI AMBIJENT ŽIVLJENJA PČELINJE ZAJEDNICE U ZIMSKIM USLOVIMA

SHARE

U današnjim uvjetima kada je čovjek, u cilju maksimalnog korištenja pčelinjeg potencijala, pčelu smjestio u neprirodni ambijent, onda joj mora i stvarati uvjete za uspješno preživljavanje

Puno je napisano o življenu pčelinje zajednice u zimskim uvjetima i o tome se može informirati svaki pčelar u iole bolje napisanoj knjizi. Ovom prilikom želim iznijeti svoje osnovne stavove po ovom pitanju:

– Pčela u zimskom klubetu nije u fazi čiste hibernacije, već je to kombinacija hibernacije i neprekidnog kretanja klubeta unutar samog sebe (pčela uzima hranu).

– Pčela stvara mikro klimu koja joj omogućava uspješno življenje a ne preživljavanje.

– Po prirodi življenja pčelinje zajednice postoji kritični period ospastanka iste.

– Pčelinjoj zajednici mora se obezbijediti ambijent življenja.

Pčela je u prirodnom ambijentu od svog postanka do današnjih dana uspješno živjela bez pomoći čovjeka. Međutim, u današnjim uvjetima kada je čovjek, u cilju maksimalnog korištenja pčelinjeg potencijala, pčelu smjestio u neprirodni ambijent, onda joj mora i stvarati uvjete za uspješno preživljavanje, i to isključivo svojim dodatnim radnjama i postupcima. Pod ambijentom življenja treba posmatrati mikro ambijent (sama košnica i pčelinja zajednica u njoj) i opći ambijent kao lokacija pčelinjaka.

Mikro ambijent predstavlja značajan uvjet preživljavanja pčelinje zajednice a pod tim podrazumjevamo: mogućnost održavanja temperature, mogućnost održavanja relativne vlažnosti u košnici, mogućnost objezbjeđenja dovoljnih količina kiseonika.(bhpčelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY