Recept za bezmedne pogače za pčele: ZAŠTO DODAVATI KUKURUZNI SKROB I SURUTKU!

Recept za bezmedne pogače za pčele: ZAŠTO DODAVATI KUKURUZNI SKROB I SURUTKU!

SHARE

Pročitajte savjete čuvenog fojničkog pčelara Jusufa Pamića iz Fojnice, koji se bavi pčelarstvom preko 25 godina. U svojim pčelinjacima ima preko 150 društava. Pamić u ovom video objašnjava zašto pogačama dodaje skrob, surutku… Otkriva nam i idealnu recepturu za ljekovite pogače za pčele.

Za bezbjedno zimovanje, pčelama je potrebno obezbijediti  dovoljno hrane. Najbolja hrana im je med. Međutim, rijetko ko danas drži pčele preko zime na medu. Pribjegava se alternativnom rješenju, a to je medna pogača.

Tržište je preplavljeno ovakvim ili onakvim pogačama, društvene mreže krcate recepturama za ovakve ili onakve pogače.

Jusuf Pamić iz Fojnice odlučio je otkriti višedecenijsku pčelarsku recepturu za najzdraviju i najkvalitetniju pogaču. Ona, kaže Jusuf, mora biti elastična, žilava, ali i dovoljno čvrsta.

“Pogača, ne smije biti ni previše mekana, jer bi se rasipala iznad pčela i po klubetu – objašnjava Pamić i dodaje da je za pogaču najvažniji vezivni materijal.

On to postiže uz pomoć kukuruznog skroba.

– Kukuruzni skrob učini da pogača bude elastična, a da nije ni tvrda – objašnjava Jusuf Pamić.

Jusuf Pamić živi u Fojnici. Pčelarstvom se bavi 25 godina. Na svom pčelinjaku forsira prirodno. Ima oko 170 društava smještenih na nekoliko različitih lokacija. On još uvijek ne zna šta su zimski gubici u pčelinjaku, a nesebično daruje znanje čak i po društvenim mrežama.

Pogledajte u videu, kako on priprema ove pogače i saznajte zašto u pogače dodaje i domaću surutku.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY