Rošićeve pčele od cvekle prave med

Rošićeve pčele od cvekle prave med

SHARE

Mlada cikla se očisti i prokuha, nakon čega se sav sok iscijedi i preostala čvrsta masa se usitni i u određenoj razmjeri u mješavini daje pčelama. Krajnji proizvod jest ljekoviti pripravak.

Krajini su pčele tolike inadžije “da pod zemlju idu po ciklu i od nje prave med”, komentiraju stanovnici Cazina ljekoviti med od cvekle. Objektivno gledajući, spoj ploda koji se nalazi u zemlji i pčela, čije su polje djelovanja cvjetovi, ne djeluje kao svakidašnja pojava. Kako je objavila „Al Jazira“, Šefik Rošić, pčelar, uzgajivač ljekovitog bilja, ali i filantrop iz Cazina, omogućio je i taj spoj.

Najteže je za početak ubijediti pčelu da počne uzimati ciklu, jer one sve svoje radnje zasnivaju na čulu mirisa, a cikla sama po sebi miriše na zemlju. Kad je prihvate, pčele prerađuju ljekoviti korijen i konzerviraju ga u medu. Tako dobijamo obojeni proljetni med od cikle”, pojednostavljuje Rošić i nastavlja:

– Cikla je izuzetno korisna i ljekovita namirnica i šteta je bila ne iskoristiti njena istaknuta svojstva u kombinaciji sa najzdravijim proizvodom na planeti. Proces pripreme meda od cikle gotovo je neisplativ; s ekonomskog stanovišta korisnije je pokupiti čisti med i prodati ga kao takvog, ali ja mislim i na one kojima je potreban lijek. Mlada cikla se očisti i prokuha, nakon čega se sav sok iscijedi i preostala čvrsta masa se usitni i u određenoj razmjeri u mješavini daje pčelama. Krajnji proizvod jest ljekoviti pripravak koji je sama pčela konzervirala s očuvanim svojstvima i cikle i meda”, kaže Šefik.(bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY