Savjeti Zaima Husejnovića iz Nemile: Ni najljuća pčela ne ubada ako su...

Savjeti Zaima Husejnovića iz Nemile: Ni najljuća pčela ne ubada ako su ruke namazane sirćetom!

SHARE

I za borbu protiv napasnika, a posebno stršljenova, najbolje je jabukovo sirće i to tako da ga ulijemo u plastičnu flašu i ostavimo na pčelinjakuPčelarska legenda iz Nemile 76 – godišnji Zaim Husejnović u pčelarstvu je duže od pet decenija. Sve je počelo u rodnom selu Gladovići. Zapčelario je kao petnaestogodišnjak. Njegov pčelinjak je smješten na oko 650 metara nadmorske visine između planina Lisac, Vepar, Bobovc, a one su bogate livadama i različitim drvćem. Ovdje je priroda očuvana i nije zagađena.ž

Evo nekoliko njegovih savjeta mlađim pčelarima:

“Za rad na pčelinjaku Zaim najviše koristi Bukovu gljivu (trud) kako ga on zove i domaće sirće od jabuke koje sam priprema. Kaže da se kroz sve ove decenije rada sa pčelama uvjerio ova dva „biljna preparata“ najbolje odgovaraju pčelama i ne štete im. On i u pčelinjak ide bez opreme, a zahvaljujući sirćetu i trudu.

“Djeco, samo malo poprščite ruke sirćetom, malo zadimite tudom i ne brinite se od uboda pčela.

I za borbu protiv napasnika, a posebno stršljenova, najbolje je jabukovo sirće i to tako da ga ulijemo u plastičnu flašu i ostavimo na pčelinjaku. Sirće ima snažan miris koji privlaći stršljenove i tako ih odvraća od pčela i uništava.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY