Šefa Silajdžić, Kakanj: Kontrola varoznosti pčelinje zajednice – Varolik ili Oksalna kiselina?!

Šefa Silajdžić, Kakanj: Kontrola varoznosti pčelinje zajednice – Varolik ili Oksalna kiselina?!

SHARE

Kako ukloniti varrou? Ima nekoliko načina, ali, koji je najučinkovitiji. Ja sam se odlučio opisati jedan jednostavan, a opet učinkovit način.

 

Zna se da varroa “voli leglo” posebno joj je blisko ono trutovsko. Pčelar mora provoditi proljetnu /april, maj, juni/, ljetnu /juli, avgust, septembar/ i zimsku zaštitu /novembar, decembar, januarj/, a kako bi je pravilno i pravovremeno provodio, treba ustanoviti brojčanu prisutnost.

Profesionalni pčelari i oni sa više iskustva odradit će ovu metodu koju ću opisati u nekoliko koraka, ali i kod onih manje iskusnih, varroe u zajednici više neće predstavljati poseban problem.

Metoda je najbliža onoj više poznatoj kada otklapamo trutovsko leglo.

Ukoliko sa 10 ličinki otpadne (ili na njima pronađemo) 5 varroe, postotak varoznosti zajednice je 50%, ukoliko otpadne (ili na njima pronađemo) sa 20, ukupno 4 varroe, tada je varoznost zajednice 20%.

Dakako treba naglasiti kako niži postotak od 10% ulazi “u normalu” i nakon tretmana koji odaberete ne bi trebalo biti problema. Dakako da i s preparatima treba biti oprezan, naime, poznato je da samih preparata ima preko 200 vrsti, a neki su stvarno upitni.

Što je dakle postotak viši, sa tretmanima treba početi što prije –tj. odmah.
Osnovno tretiranje pčela protiv varoe sprovodi se u jesen. Tada je prilika da se varoa svede na minimum tretiranjem u više navrata u avgustu/septembru, kao i u oktobru kada se izvede svo leglo. Početkom marta vrši se dopunsko zimsko tretiranje protiv varoe ako jesenje nije bilo dovoljno. Uslov za ovaj tretman je povoljna temperatura, tj. da pčele ne budu u klubetu i da aktivno rade.

Među tretman se sprovodi između dvije glavne paše, radi suzbijanja razvoja varoe.
U koliko se pčele ne čiste od varoe u toku jedne sezone, varoa će uništiti društvo, tj. toliko će ga iscrpiti da će uginuti u toku zime. Dešava se i to da pčele, bježeći od varoe, napuste košnicu.

Svaku seriju tretmana treba vršiti drugom vrstom lijeka, jer varoa stvara rezistenciju na lijekove, ako se primjenjuju lijekovi sa istom aktivnom materijom.

Kancerogeni amitraz

Kod nas se primjenjuju lijekovi na bazi aktivne materije amitraz, koja je kancerogena, a čiji ostaci se talože u saću. Zbog toga su ovi lijekovi zabranjeni u zapadnoevropskim zemljama. Najpoznatiji takav lijek je Varolik. Primjenjuje se dimljenjem.
Druga vrsta lijekova bazira se na aktivnoj materiji fluvalinat, koja je dugotrajni nervni otrov, a taloži se u medu i saću.

Pri radu sa ovim lijekovima treba obavezno nositi zaštitnu masku. Najpoznatiji lijekovi sa ovom aktivnom materijom su Apistan, Varotom i Bajvarol. Primjenjuje se u obliku traka i letvica, ili dimljenjem. Ambalaža ovih lijekova je dugotrajno kontaminirana i uništava se spaljivanjem. Lijekovi na bazi fulvalinata takođe su zabranjeni u zapadnoevropskim zemljama.

Kao zamjena za zabranjene lijekove na bazi aktivne materije amitraza i fluvalinata, u Njemačkoj se koriste lijekovi Perizin i Apitol Bajvarol, bazirani na aktivnoj materiji koje nisu štetne po ljudsko zdravlje.

Treća grupa su lijekovi u čijoj osnovi su aktivne materije malation i tedion, koji se primjenjuju dimljenjem. Manje su prisutni na našem tržištu.

OKSALNA KISELINA

Oksalna kiselina u rukama educiranog pčelara i u pčelarstvu današnjice, spada u jedan od najučinkovitijih i najbezopasnijih zimskih tretmana varoze u svijetu. Grinja varroa na nju ne stječe nikakvu otpornost, a neke su znanstvene svjetske studije pokazale kako samo jedan tretman zimi smanjuje broj varroe do stvarnih zavidnih 84% bez ikakvih posljedica za pčele, maticu i/ili pčelinje leglo.

Oksalna kiselina kao takva, dakle, svakako danas spada u obećavajuću metodu suzbijanja varoze kod pčela iz nekoliko razloga:

1. Jeftina je
2. Lako dostupna
3. Ne uzrokuje nikakvu toksičnost kod pčela
4. Ne ostavlja rezide u proizvodima
5. Jednostavna je za primjenu i skladištenje
6. Uz mjere opreza potpuno sigurna za pčelara
7. Kod pravilne primjene ne postoji gubitak matice kao kod nekih drugih metoda suzbijanja
8. Kod pravilne primjene ne postoji gubitak legla kao kod nekih drugih metoda suzbijanja
9. Kod pravilne primjene ne postoji gubitak pčela kao kod nekih drugih metoda suzbijanja

ZA I PROTIV OKSALNE

Protivnici oksalne kiseline su najčešće ili needucirani pčelari ili oni kojima smetaju prve dvije stavke iz gornjeg popisa i to uglavnom zbog interesnih aktivnosti kod suzbijanja varoze pčela. Ne zaboravimo činjenicu kako se oko svake nevolje skupe profiteri koji na tuđoj nevolji vide dodatan prihod u što sam se lično uvjerio bezbroj puta.

Korisnost oksalne kiseline u svijetu se prije svega pokazala u vidu sredstvo za uklanjanje hrđe, kod izbjeljivanja i čišćenja. Prema propisima EU, upotreba joj je dozvoljena u bio ili eko pčelarstvu. Oksalna kiselina (oxalic acid ) vrlo se lako rastvara u vodi i u malom je postotku prirodan sastojak meda. Oksalnu kiselinu prirodno također nalazimo i u čokoladi, kakau, čaju, rajčici, krumpiru, špinatu, bademima…

Nanosi se u suzbijanju varoze pčela:
• ukapavanjem između okvira
• špricanjem direktno po pčelama
• isparavanjem pomoću isparivača.

Oksalna kiselina uz pravilno doziranje i upotrebu, ima i veliku efikasnost. Prema nekim podacima čak od 98-99% kod tretiranja bez legla što je vrlo bitno želimo li da pčele mirno prezime do proljeća.

Tretiranje oksalnom kiselinom vrši se jednom godišnje, pred zimu, kada nema legla od sredine oktobra do sredine ili kraja novembra, ovisno o podneblju gdje se nalaze košnice kada je temperatura tik iznad 0°C.

Priprema oksalne kiseline za ukapavanje / špricanje:

Šećerni rastvor najlakše je napraviti tako što se prokuha 600 ml po mogućnosti destilovane vode, nakon čega se voda skida sa kuhala i dodaje se 600 g šećera. Na ovaj način se dobije oko 1 l šećernog rastvora (otopine).

Dobijena šećerna otopina (rastvor) nije dobro da kuha jer se povećava HMF. Drugi razlog jeste što se kuhanjem uništavaju neke riboze koje štetno djeluju na neke viruse.

• 35 g oksalne kiselne
• 0,6 litare vode
• 0,6 kg šećera

Budite svjesni da kod priprema vrlo malih količina (npr. za samo 2 zajednice) smjese lako možete dobiti pogrešne koncentracije zbog primjerice greške u očitanju kuhinjske vage. Zbog toga razmislite o izradi smjese , ovu koju sam naveo je naj-učinkovitija

Ukoliko vam je ta količina prevelika za vaš pčelinjak pokušajte je podijeliti sa nekim od manjih pčelinjaka u vašem susjedstvu. Trajnost takve pripremljene smjese u hladnim prostorijama je otprilike šest mjeseci.

Primjena ukapavanja Oksalne kiseline po ulicama

Primjena oksalne kiseline moguća je ukapavanjem tekućine po ulicama [između okvira] direktno po pčelama. Za ukapavanje možemo koristiti veće injekcije [preciznije] ili još jednostavnije priručnu štrcaljku kojom možemo brže proći sve košnice što je važno ukoliko se na pčelinjaku nalazi veći broj košnica. Vrh [izlaza] štrcaljke podesimo tako da ne stvara maglu već da tekućina slobodno izlazi u laganom mlazu. Kako se radi o vrlo malim količinama koje se primjenjuju dobro je za neiskusnije pčelare praksu.

Oprez prilikom tretmana varoe oksalnom kiselinom

Tretiranje se obavezno vrši uz upotrebu zaštitnih rukavica, zaštitnih naočala, maske i u prikladnoj zaštitnoj radnoj odjeći. (vidi upute proizvođača).

U blizini treba imati pripremljene zalihe čiste vode za eventualno ispiranje.

Upotreba jednom godišnje isključivo kad nema legla!

Oralna doza smrtonosna je kod 15 do 30 grama! (bhpčelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY