Slobodan Jevtić: JOD POSIPAM PO SATONOŠAMA, ALI NE I PO ULICAMA PČELA!

Slobodan Jevtić: JOD POSIPAM PO SATONOŠAMA, ALI NE I PO ULICAMA PČELA!

SHARE

Iako još nije naučno dokazana učinkovitost joda kod pčela, nema ni jasnih dokaza da bi jod u dikrektnom kontaktu sa pčelama mogao nanijeti eventualnu štetu u košnici. Priznaje da mu je teško naučno objasniti kako jod pozitivno utječe na zdravlje njegovih pčela, ali kategorično tvrdi da jod ima pozitivan učinak. Objavljujemo i njegovu recepturu

Nemali je broj pčelara koji pčelama daju jod. Ako ih pitate zbog čega to rade, objasnit će da jod ima odlična dezinfekcijska svojstva. Veoma je pogodan za suzbijanje nozemoze, jeftin je i lako dostupan. Iako još nije naučno dokazana učinkovitost joda kod pčela, nema ni jasnih dokaza da bi jod u dikrektnom kontaktu sa njima mogao nanijeti eventualnu štetu u košnici.

Pčelar Slobodan Jevtić (52) iz Kostolca u Srbiji koristi jod na svom pečlinjaku već šestu godinu. Pohvalit će se kako ne zna šta je nozemoza i krečno leglo. Njegove pčele su vitalne.

– Teško mi je naučno objasniti kako jod pozitivno utječe na zdravlje mojih pčela, ali je evidentno da jod ima pozitivan učinak. Osim toga, nisam još primijetio niti jednu neželjenu posljedicu od joda – rekao je Jevtić sa BH pčelar.

Srbijanski pčelar iza sebe ima 44 godine iskustva u pčelarstvu. Među pčelarima je poznat po neobičnom pogledu na pčelarstvo. Nikada ne koristi pčelinje pogače, društva ne prihranjuje šećernim sirupom, ne koristi tvorničke lijekove…

– Jod posipam po satonošama, ali ne i po ulicama pčela – kaže Jevtić i nastavlja – Koristim ga tokom cijele godine na pčelinjaku, osim u periodima kad je medobranje i sl.

RECEPT

U apotekama nabavljam 10-postotni jod, kojeg miješam sa vodom i to u slijedećem omjeru: u jedan litar vode dodajem oko 30 ml joda. U proljeće jod dodajem u sirup koji pravim od meda i vode omjera 1:1. Tokom ljeta i jeseni u rastvor ne dodajem med – kaže Jevtić.

Objašnjava da ga pčelari često pitaju zbog čega ne koristi šećer umjesto meda.

– Desi se da se šećer ne može potpuno rastopiti, pa mi začepi rupice na flaši. Zato koristim med – kaže Jevtić. (BH PČELAR/ARHIVA)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY