Šta doprinosi razvoju pčelinjeg društva? Više parenja – bolja matica

Šta doprinosi razvoju pčelinjeg društva? Više parenja – bolja matica

SHARE

U prvima danima, matica napravi nekoliko letova u toku kojih bude oplođena. U toku leta, oplodi je od jednog do 40-tak trutova. U prosjeku, matica se pari sa 12 trutova. Koliko je promiskuitetna vaša matica? Pitajte vašeg proizvođača i dobijte pravi odgovor

Izgleda kako je uspjeh vladanja matice nad svojim društvom uveliko određeno brojem oplodnje od strane trutova. Na ovu postavku ukazuju istraživanja naučnika na Odjelu za entomologiju i W.M Keck Centru za behavioralnu biologiiju Univerziteta Sjeverne Karoline. Dr. Freddie-Jeanne Richard, dr. David Trapy i dr. Cristina Grozinger otkrili su kako je broj oplodnji ključni faktor u određivanju privlačnosti matice za trutove.

Za maticu, oplodnja počinje u ranom dijelu njenog života, objasnio je Tarpy, obično sa više partnera iz drugih pčelinjih društava. Richard, Tarpy i Grozingerova otkrili su kako je matica bolja i duže će imati “vlast” ako je imala više partnera! Također su zaključili i to kako brojka oplodnji matice utječe na lučenje feromona ili hemijskih signala koji privlače radilice jednog pčelinjeg društva.

Efekti oplodnje matice

Pčelinje društvo sastoji se od jedne matice i nekoliko hiljada sterilnih radilica. Posao matice je polaganje jaja. U prvima danima, matica napravi nekoliko letova u toku kojih bude oplođena. U toku leta, oplodi je od jednog do 40-tak trutova. U prosjeku, matica se pari sa 12 trutova. Sjeme kojim bude oplođena, matica zadržava i ostatak svog života, dvije ili tri godine, zavisno od dugovječnosti matice. Neke matice budu odbačene iz košnice od strane radilica. Istraživanje koje su proveli doktori sa početka ovog teksta, također nam donosi nekoliko novih informacija kada je riječ o mehanizmu “odbacivanja” matice iz pčelinjeg društva.

Ona matica koja se parila više puta zadržava i više sjemena u sebi mnogo je važnija za pčelinje društvo od one koja se parila samo jednom. Ali, kako kaže dr. Tarpy, naučnici nisu mnogo vremena provodili na istraživanju utjecaja broja oplodnji na fiziologiju matice.

Kako bi odredili efekte oplodnje matice, naučnici su oplodnju matice vršili umjetnim putem. Teško je odrediti koliko puta matica bude oplođena u prirodnim uslovima. Za neke, dovoljno je sjeme jednog truta dok druge traže desetak partnera za oplodnju. Nakon umjetne oplodnje, naučnici su stavili matice u njihovo prirodno stanište, pčelinje društvo u košnici i promatrali. Zaključak do kojeg su došli bio je kako su radilice obraćale više pažnje na one koje su oplođene više puta. Radilice su demonstrirale stanje poznatije kao “prateći odgovor” a to je lizanje i dodirivanje matice.

– Preko radilica mi možemo saznati sa koliko se trutova matica parila – kazala je Grozingerova.

Utjecaj feromona

Kao i mnoge životinje, pčele upotrebljavaju feromone za komunikaciju. Kada je Richardova analizirala feromone proizvedene u žlijezdama matice, došla je do zaključka kako se sastav feromona uveliko mijenja poslije oplodnje i njegovo širenje u zavisnosti je od samog broja parenja. Dodala je kako su radilice bile oplođene sjemenom iz jednog odnosno iz više trutova. Radilice su ipak odabrale one matice koje su osjemenjene sa više trutova. Također, ni feromon nema isti sastav kod matica oplođenih jednim sjemenom i onih oplođenih sa više sjemena.

– Naši rezultati odlično pokazuju kako količina osjemenjivanja mijenja fiziologiju matice, utječe na stanje feromona i odnosu između radilica i matice – objavili su naučnici u svom istraživanju.

Tarpy je kazao kako će ovo istraživanje imati svoj utjecaj kod uzgajivača matica i pčelara jer navodi na zaključak kako su promiskuitetne matice superiornije i zbog toga će ih uzgajivači odabrati. U isto vrijeme, prilikom zamjene matica, pčelari obično uzimaju već oplođenu maticu za svoja pčelinja društva. Dodao je kako je bi trebalo u budućnosti napraviti neki test kojim će se uvidjeti koliko puta je matica oplođena jer će to u mnogome doprinjeti kvaliteti matice koju kupuju.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY