SULEJMAN ALIJAGIĆ: PČELE NAJBOLJE VIDE ULTRALJUBIČASTU BOJU

SULEJMAN ALIJAGIĆ: PČELE NAJBOLJE VIDE ULTRALJUBIČASTU BOJU

SHARE

Da li košnice u pčelinjaku treba da budu obojene u istoj boji ili u razlicitim bojama?

Prema naučnim saznanjima vidljivi dio spektra boja kod pčela je u opsegu od 300 do 650 mµ, što znači da je malo pomjeren u lijevo u odnosu na vidljivi dio spektra čovjeka (400–800 mµ). Zbog toga pčele: ne vide crvenu boju (doživljavaju je kao crnu). One ne vide dio žutog spektra, odnosno nemaju osjećaj za nijanse žutog. Najbolje vide zelenu, plavu i ultraljubičastu boju. Bijelu vide kao bijelu samo ako odbija ultraljubičaste zrake, a kada upija ultraljubičaste zrake, vide je kao plavozelenu.

Dakle, iz ovog se da primjetiti da pčele najbolje vide ultra ljubičastu boju koju mi uopće ne vidimo, zatim zelenu, plavu, dio žute i bijelu. No, treba znati da se pčele orijentiraju ne samo prema boji košnice već i prema suncu, položaju košnice u odnosu na određene predmete, drvo, kuća…

U svakom slučaju, na pčelinjacima gdje su košnice, s dovoljnim razmakom jedne od drugih i gdje su obojene navedenim bojama (po mogućnosti ekološkim), boje – osim što čuvaju košnice od propadanja, smanjuje se i zalijetanje pčela tuđica, a samim tim i prenošenje određenih bolesti.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY