V. Marić: KAKO SE ZAŠTITITI OD VOSKOVOG MOLJCA?

V. Marić: KAKO SE ZAŠTITITI OD VOSKOVOG MOLJCA?

SHARE

Uzimljujemo li pčele na tri nastavka riješili smo se dodatne brige oko skladištenja okvira i nastavaka. Ovakvim skladištenjem i brige oko voskovog moljca prestaju.

Kod dobre jake zajednice problemi sa uzimljavanjem su minimalni. Ima slučajeva kada pčelari ovisno o tipu košnice stavljaju jedan nastavak ili polunastavak na podnicu. Time se postiže da su pčele udaljene od leta odnosno direktnog udara hladnog zraka iz leta. Vlaga koja se javlja u košnici pada ne po pčelama i saću već u prazan nastavak i vremenom kroz leto izlazi van.

Uzimljujemo li pčele na tri nastavka riješili smo se dodatne brige oko skladištenja okvira i nastavaka. Ovakvim skladištenjem i brige oko voskovog moljca prestaju. Pčele u klupku troše zalihe hrane odozdo prema gore. Ispod sebe ostavljaju prazne saće. Voskov moljac zimi miruje, u proljeće ili za vrijeme toplijih dana odnosno pročisnih letova, pčele iz gornjih dijelova prelaze preko praznih saća i time ga čuvaju od moljaca.

Dodatna nimalo nevažna stvar je da donji nastavak sprječava ulaz sunčeve svjetlosti za vrijeme previše hladnih sunčanih dana. Pčele će izlaziti samo u slučajevima kada je dovoljno toplo i neće stradavati od hladnoće.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY