Zabilježeno na pčelinjaku Radiše Strainovića: Prva reakcija mlade pčele, koja se tek...

Zabilježeno na pčelinjaku Radiše Strainovića: Prva reakcija mlade pčele, koja se tek izlegla, bila je da nogicama skine krpelj varoe iza vrata!

SHARE

Teško je objasniti, čak i dočarati situaciju u kojoj su nastale fotografije i video snimak tek izlegle pčele sa varoom na vratu. Radiši to to pošlo za rukom. Uspio je sačiniti fotografije I video bilješku o mukama mlade, tek izležene pčele sa samo jednom varoom na sebi. Ta varoa, iz nekog razloga, nije ostavila potomstvo, ali je i sama sasvim dovoljan balast za mladu pčelu.

Radiša Strainović iz Petrovca na Mlavi se pčelarstvom bavi skoro 35 godina. Krenuo je kao osnovac, uz djeda koji je također bio pčelar. I nikada nije odustajao. Kaže, život bez pčela za njega ne bi bio život. Prosječno njegov pčelinjak ima pedesetak društava. Dovoljno da uživa, ali i da ostvari neki profit.

U šali kaže da bi uz ovoliki pčelarski staž trebao imati pet stotina umjesto sadašnjih pedesetak košnica. Iako ga u pčelarskim krugovima smatraju velikim stručnjakom, Radiša se tako ne osjeća. Kaže, da se još niko nije rodio da je savladao sve tajne u pčelarstu. Zato se ni on ne smatra velikim stručnjakom; prije se može kazati da je veliki i iskreni zaljubljenik u pčelarstvo.

U borbi protiv varoe Radiša je još 2001. godine izbacio sve preparate koje upijaju vosak i propolis, kao što su “amitraz”, “fluvalinat”, “kumafos” i drugi. Protiv ovog krpelja bori se isključivo mravljom i oksalnom kiselinom.

Tretmane mravljom kiselinom obavio je 16.8. ove godine na 48 društava. Iz određenih razloga nije mogao tretirati dva društva, pa je to ostavio za kasnije. I tako je dogurao do – oktobra.

“Bilo se zaista nakupilo podosta varoe – priznaje Radiša i nastavlja pričati:

“U potpuno novoj košnici, ove godine nastanjenoj pčelama, a u kojoj je prirodno saće, iz nekog razloga plastični poklopci sa kiselinom, a koje već drugu godinu koristim, nisu dali zadovoljavajuće rezultate. Zato sam prešao na oštriju mjeru – stare, dobro provjerene kartone. Doza je ostala ista: 16 ml 85%-tne mravlje kiseline. Iz ovih poklopaca je kiselina isparavala neuobičajeno sporo: umjesto da “presuše” za 24 do 48 časova, isparavanje u njima se otezalo na 7-8, a možda i do desetak dana. I to sporo isparavanje je davalo nekakve rezultate, ali tek pri upotrebi kartona varoa je obarana više nego zadovoljavajuće.”

Prateći “život” u toj košnici, Radiša je na radiličkom saću primijetio neke poluotvorene ćelije u kojima su se vidjele lutke sa pigmenitisanim očima, što znači da su ih pčele počele otklapati, a to je već nenormalno stanje. Odlučio je da provjeri šta se dešava u tim poluotvorenim ćelijama i šta je sa tim lutkama?

“Zapazio sam da su te lutke najčešće invadirane varoom. Pri tom sam počeo da pomažem i pčelama koje su na tom ramu već počele normalno izlaziti iz ćelija. Moja “pomoć” se sastojala u tome što sam pincetom proširivao otvor na poklopcu, i tako ubrzao izlazak pčele, kako bih vidio da nema varoe na sebi…

Teško je objasniti, čak i dočarati situaciju u kojoj su nastale fotografije i video snimak tek izlegle pčele sa varoom na vratu. Radiši je to pošlo za rukom. Uspio je sačiniti fotografije i video bilješku o mukama mlade, tek izležene pčele sa samo jednom varoom na sebi. Ta varoa, iz nekog razloga, nije ostavila potomstvo, ali je i sama sasvim dovoljan balast za mladu pčelu.

Zaista gledalac ne može ostati ravnodušan nad kadrom kada mlada pčela, nepuni minut nakon dolaska na ovaj svijet, osim svoje košuljice, pokušava nogicama da skine i varou sa svoga vrata. Njena borba za život je počela s rođenjem. I ona je već iskazuje. Zato je Radišin snimak na kojem pokušava da ukloni varou antologijski!

Ubrzo je mlada pčelica otišla među svoje kolegice sa varoom na vratu. Očekuju je borba I, naravno, pomoć pčelara. Tretmani mravljom i oksalnom kiselinom.
“Dok naše pčele ne budu u dovoljnoj mjeri našle sopstveni odgovor na nekontrolisano razmnožavanje varoe, na nama je da im pomažemo u borbi sa tim napasnikom – poručuje Radiša Strainović iz Petrovca na Mlavi u Srbiji. (bhpčelar/E.M.)

Pogledajte video:

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY