Da li se med može ubuđati u košnici i šta uraditi sa...

Da li se med može ubuđati u košnici i šta uraditi sa njim?

SHARE

Prilikom pregleda košnice stekao sam utisak da mi se med ubuđao. Košnica je bila smještena sa strane koja nije bila osunčana, pa mislim da je povukao vlagu. Inače, gotovo svi ramovi su puni meda, nemam potrebe da pčele prihranjujem radi stimulacije. Šta da radim sa ovim medom?

med– Med u košnicama se može, kako ste naveli, ubuđati ako se kasno u jesen vršilo prihranjivanje pa pčele nisu uspjele sav med da poklope. Otvoren med je higroskopan, upija vlagu iz košnice koju pčele oslobađaju svojim radom u vidu vodene pare.

Također, može doći do ubuđalosti ukoliko je problem sa ventilacijom i manjkom izlaza za vodenu paru koja nastaje radom zajednice tokom zime. Ukoliko su krajnji okviri previše plijesni ili ubuđali savjetujemo vam da ih maknete iz košnice.

Pčele su blokirane buđavim saćem jer u njega ne mogu odlagati ni polen ni nektar, a ne mogu ga ni očistiti matici za polaganje legla. Raspoloživo saće je samo ono koje je klube pokrivalo, te društvo iz zime izlazi veoma slabo.

To nije sve. Šta se dešava sa leglom? Da se podsjetimo; odgajajući mlade larve, do poklapanja legla, pčele obiđu radi prehrane svaku larvu na stotine puta. Hodajući po buđavoj podnjači, a naročito po buđavom medu i saću, obilazeći larve raznose spore plijesni (buđi) koje dolaze do mladih larvi i pospješuju bolest krečno leglo, te usporavaju razvoj zajednice.

(arhiv Bh pčelara, rubrika: pomoć pčelarima)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY