Ekrem Karahodžić: KAKO DEZINFIKOVATI RAMOVE?

Ekrem Karahodžić: KAKO DEZINFIKOVATI RAMOVE?

SHARE

Nož kojeg koristi Ekrem Karahodžić i njegovih je ruku djelo

Planirao sam ovih dana da dezinfekujem ramove. To radim sa kaustičnom sodom. Prije nego ih počnem kuhati (ramove) očistim dobro tj. sastružem sav vosak i propolis. E sad je tu moj problem jer najviše izgubim vremena dok izvadim vosak iz usjeka satonoše. Pokušao sam da to i ne vadim, ali brzo mi se zamuti (kiselina) pa i ramovi počnu da kupe prljavštinu. Da li radim ispravno? (Pitanje čitatelja)

Dobro je što ramove dezinfikujete kaustičnom sodom. Kaustična soda je jedini poznati hemijski spoj koji pored ostalog djeluje i na veoma otporne spore bacillus larvae. Preventiva je pola zdravlja.

Čišćenje voska i propolisa struganjem sa ramova i iz njegovih utora je dosta mukotrpan a nepotreban posao. To nije potrebno raditi ukoliko topite vosak sa ramova sa parnim topionikom, a potom ramove kuhate u vodi sa 3% rastvorom kaustične sode. Prilikom kuhanja sve će spasti sa ramova. Sa površine vode koja kuha povremeno se splavi prljavština, a potom se ramovi vade i još dok su vrući speru vodom. Bolji rezultati postižu se ispiranjem pod pritiskom. Da bi dobili jednaku, gotovo žutu boju ramova potrebno je, još dok su vlažni, sve njihove površine očistiti krpom i ponovo isprati vodom.

Ekrem Karahodžić (KONTAKT TELEFON EKREMA KARAHODŽIĆA 061 785 366)

Ukoliko ne koristite parni topionik, a želite iskoristiti i vosak koji je u utoru satonoša, onda taj vosak vadite specijalnim nožem. Takav nož možete sami napraviti od pčelarskog ili običnog kuhinjskog noža. Kuhinjskom nožu se skrati oštrica 2 cm do drške i na tom dijelu brusilicom oblikuje se takav nož da svojom širinom i dubinom može ući u utor satonoše. Vrh ovog noža zaoštri se samo sa jedne strane.

Potrebno je naglasiti da se u savremenom pčelarstvu koristi armirano saće koje se ugrađuje u ramove koji i nemaju pomenuti utor, a imaju druge velike prednosti u odnosu na Hofmanov klasični ram. (Odgovara Ekrem Karahodžić, pčelarski stručnjak iz Tešnja).

(BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY