KOJIM KOŠNICAMA PČELARITI SA DIJAGNOZOM “DISKUS HERNIJA”?

KOJIM KOŠNICAMA PČELARITI SA DIJAGNOZOM “DISKUS HERNIJA”?

SHARE

? Pčelarstvom se bavim tri godine i do sada sam radio sa LR košnicama. Krajem prošle godine mi je u bihaćkoj bolnici dijagnosticirana diskus hernija lumbalnog dijela kičme, te mi je daljnji rad s LR košnicama postao neizvodiv (skoro pri svakom pregledu košnice potrebno je podizati teret – nastavke, koji su teški od 15-30 kg).
 
Možete li mi dati kakav savjet o tome kako što lakše i bezbolnije pčelariti sa zdravstvenim oštećenjem kakvo ja imam? Neki su mi predlagali prelazak na rad sa AŽ košnicama. Da li bi to moglo biti rjesenje za mene? Ima li kakvo bolje rješenje od toga?

Haris Dedić, Bihać

Odovor pripremio: SLOBODAN JEFTIĆ, Kostolac (Srbija) Tel: 00381 65 387 4275
Odovor pripremio: SLOBODAN JEFTIĆ, Kostolac (Srbija) Tel: 00381 65 387 4275

– Pošto bolujete od diskos hernije, a želeli bi da se bavite pčelarstvom trebali bi da znate da postoje više načina rada košnicama. Najteži rad je sa “fararkama” jer se radi telima. Kod košnice tipa DB LR radi se ramovima i tzo je mnogo lakše i jednostavnije.

Rad sa AŽ košnicama za vašu bolest je težak, jer ste stalno povijeni i telo dovodite u nepovoljan položaj. U radu sa AŽ si stalno si savijen i to je pogubo za kičmu.
I ja sam radio sa AŽ košnicama, ali sam nakon operacije diskus hernije 1990. godine prešao na DB rad sa ramovima. Nakon ponovne operacije 2005. godine radim sa DB istim telima plodišnim ramovima. Vadim ram po ram lako i jednostavno.

Trenutno radim sa 150 košnica pomoć imam od supruge. Zato polako i lagano, ne razmišljaj o bolesti! Šta će biti – biće! Ti povedi računa o prehladama je je to opasnije. Ako imaš višak kilograma, skidaj to sa sebe. Pozitivno gledaj na budućnost i što manje sedi.

1 COMMENT

  1. Samo Farar 17cm. 10 ramova a mozda i sa 8 ramova,to je petnajestak kg. a itu imam dizalicu vagu sa hvatacem svakog pojedinacnog sanduka,a moze podici i sva cetri sanduka recimo pri ciscenju podnjace,ovih dana cu to slikati i postaviti na sajtu,spas za kicmu,mozda ima i boljih reesenja ja ih neznam.

LEAVE A REPLY