KVIZ: Pomoću ovog jednostavnog testa otkrit ćete koliko realno znate o pčelama....

KVIZ: Pomoću ovog jednostavnog testa otkrit ćete koliko realno znate o pčelama. Sretno!

SHARE

Ako ste pčelar početnik ovaj test će vam koristiti da ustanovite da li ste spremni da se bavite pčelarstvom. Profesionalci će ovim testom potvrditi svoje znanje o pčelama.

1. Koji je latinski naziv za evropske pčele?
a) Ne znam
b) Apis mellifera
c) Apis cerana

2. Koji je latinski naziv za azijske ili istočnjačke pčele?
a) Ne znam
b) Apis cerana
c) Apis mellifera

3. Kako se naziva čitava skupina pčela koja se nalazi u jednoj košnici?
a) Ne znam
b) grupa
c) kolonija
d) klan

4. Kako se naziva mjesto na kojem se nalazi jedna ili više košnica?
a) košničnjak
b) pčelinji grad
c) pčelinjak
d) Ne znam

5. Šta je zapravo pčelarenje?
a) Nisam siguran/a u tačnu definiciju
b) Briga o pčelama iz hobija ili zbog novca
c) Uzgajanje ili proizvodnja pčela, voska, meda, propolisa, transport te montiranje pčelarske opreme i transport pčelinjih kolonija na druge lokacije, u zavisnosti od sezone
d) Čuvanje pčela i prodaja za novac ili med

6. Kako se zove osoba koja ima pčele?
a) vlasnik
b) pčelar
c) uzgajivač

7. Ko je lider u pčelinjoj koloniji?
a) radilica
b) larva
c) matica
d) trutovi

8. Šta pčele koriste kao materijal za izgradnju, unutar košnice?
a) blato
b) saće
c) med
d) vosak

9. Šta pčele najčešće koriste kao hranu?
a) saće
b) med
c) vosak
d) larve

10. Da li globalno zagrijavanje planete generalno ima loš uticaj na pčele?
a) možda
b) da
c) ne

A SAD PROVJERITE SVOJE ZNANJE:

ODGOVORI
1. b
2. b
3. c
4. c
5. c
6. b
7. c
8. d
9. b
10. b

(BH Pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY