Kako najefikasnije razrojiti pčelinja društva?

Kako najefikasnije razrojiti pčelinja društva?

SHARE

Sulejman Alijagić: Pčelinju zajednicu treba pregledavati i sprječavati rojenje dodavanjem prostora za rad, dodavanjem satnih osnova da mlade pčele voskarice imaju šta da rade, zamjenom matice…

Rojenje je genetska sklonost pčela, to je dijeljenje pčelinje zajednice koje nastaje usljed određenih zakonitosti i koje je pčelinje zajednice do sada spasilo od nestanka. Postoji više načina rojenja prirodno i vještačko (umjetno). Za moderno pčelarstvo rojenje je nezamislivo, dok neki pčelari uživaju u skidanju rojeva sa grane.

Pčelinju zajednicu treba pregledavati i sprječavati rojenje dodavanjem prostora za rad, dodavanjem satnih osnova da mlade pčele voskarice imaju šta da rade, zamjenom matice…

Ako zajednica već uđe u rojevi nagon može se ići u tzv. trganje matičnjaka što je mukotrpan posao ili najjednostavnije je maticu sa dva okvira legla, okvirom meda i polena bez matičnjaka prenijeti u novu košnicu. U staroj košnici potrgati sve matičnjake, a ostaviti 2 – 3 dobra matičnjaka. Neće doći do rojenja i izleći će se mlada matica.

Krajnja solucija koja se vama dešava jeste pustiti prirodno rojenje, ali u tom slučaju ste svakako na gubitku mnogo većem nego u prethodnom. (za BH pčelar odgovorio: Sulejman Alijagić)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY