Zašto pčele ubrzano troše zimske zalihe hrane?

Zašto pčele ubrzano troše zimske zalihe hrane?

SHARE

 

Amir Muhamedbegović se obratio našoj redakciji i molio nas da mu naši stručnjaci pomognu zbog problema koji se pojavio ovih dana. On piše:

– Početkom oktobra sam pregledao svoj mali pčelinjak i ustanovio da su pčele zalihe sirupa, koje sam im dodao u avgustu, potrošile te da nemaju dovoljno hrane za zimovanje. Dodao sam im po 2 pogače, ali nisam siguran da li mogu prezimiti na pogačama ukoliko ih budem dodavao, po lijepom vremenu, i u decembru i januaru. Obzirom da sam početnik u ovom poslu, molim Vas za pomoć!

Odgovorio je profesor Sulejman Alijagić koji kaže slijedeće:

Pčelinja zajednica za normalno zimovanje bi u zimu trebala da uđe sa barem 15 – 20 kg hrane, po mogućnosti pčelinje a ne sirupa. Ako se sirupom želi pomoći to treba uraditi još u avgustu mjesecu kako bi pčele koje su ljetne i koje će ionako umrijeti, unijele, preradile i poklopile takav prerađeni med. Ne preporučuje se više od 1/3 hrane da bude od šećernog sirupa zbog boljeg proljetnog razvoja zajednice.

U vašem slučaju je jako teško bilo šta kazati, osim možda da idete sa spajanjem onih društava za koja utvrdite vi ili neko od iskusnih pčelara – dva ili tri društva za koja smatrate da zaista nemaju hrane i da zajedno mogu preživjeti. O svemu ste na žalost trebali još u avgustu razmisliti i još tada ići na spajanje “sumnjivih” zajednica.

Pogače su “nužno zlo” i treba izbjegavati dodavanje pogača osim u izuzetnim situacijama kao što je kod vas, pa neka vam Bog dragi bude u pomoći vama i vašim pčelicama.

(arhiv BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY