Šta uraditi kada se u košnici pojavi medljika?

Šta uraditi kada se u košnici pojavi medljika?

SHARE

Pitanje je postavio jedan pčelar uglednom njemačkom časopisu „Die Biene“ (Pčela). Odgovor je dao Armin Spürgin (Armin Špirgin) iz Instituta za pčelarstvo, a tekst je preveo za beogradski “Pčelar” Aleksandar Bikar iz Sremskih Karlovaca.

Sve češće se pojavljuje medljika u košnicama. Nekad je ima više, nekad manje, a ponekad samo u nekoliko desetina ćelija saća. Nekad je tvrda kao beton, a nekad izuzetno ljepljiva, ali tečna i nikada ne kristališe. Uzrok ove pojave je šećer „melecitoza“ kojeg proizvode razne vrste lisnih vaši, a agregatno stanje medljike zavisi od odnosa sadržaja melecitoze i nektara u medu.

U slučaju da je med tečan, potrebno ga je izvrcati, pri čemu će iz ćelija saća izaći oko dvije trećine meda. Ostatak se vraća u košnicu da ga pčele prerade, i to na sljedeći način: na dva plodišna nastavka postavlja se jedan nastavak (medište) u kojem se nalaze okviri izgrađenog, ali potpuno praznog saća.

Na to medište postavlja se sljedeći nastavak, u kojem se nalaze tri do četiri izvrcana okvira u kojima je bila medljika. Te okvire potrebno je dobro nakvasiti vodom, a u nastavku oni moraju biti razmaknuti daleko jedan od drugog.

Na vrhu treba da se nalazi hranilica sa čistom vodom. Sve ovo treba pokriti staklenom ili providnom plastičnom pločom. Na tu ploču poprijeko se postave letve i na njih krov koji treba da pravi sjenku, kako ne bi došlo do toljenja voska ispod stakla.

Pazite, pokrivanje ventilacionom mrežom može u bespašnom periodu izazvati grabež. Sistem rada po principu da pčele u osvjetljenom prostoru ne trpe med i veoma brzo ostatke medljike iz okvira prenose dole.

Okvire sa ostacima medljike potrebno je tokom dana dva puta dobro pošpricati čistom vodom i time dodatno olakšati posao pčelama. Od dva nastavka prenesene medljike dobije se jedan nastavak tečnog šumskog meda, kojeg je sada mnogo lakše izvrcati.

Naravno, ovaj način zahtijeva mnogo dodatnog rada, pa je mnogo bolje ako se kod pojave medljike sve drži pod rigoroznom kontrolom i reaguje na vrijeme. (bhpčelar)

1 COMMENT

  1. šta uraditi kada se u košnici pojavi medljika ? takođ je opisao Miha Kamplet i objavio u časpoisu Pčelar.

LEAVE A REPLY