Amel Kanlić, pčelar iz Goražda: Najkvalitetniji med dolazi sa planina

Amel Kanlić, pčelar iz Goražda: Najkvalitetniji med dolazi sa planina

SHARE

Za pčelarstvo, veli Amel na početku našeg razgovora, potrebno je prije svega mnogo truda, odricanja, čitanja literature i ljubavi prema ovom pozivu. Jer, kako kaže, kad nešto volite onda je sve jednostavnije i lakše.

Pčele su mi na drugom mjestu, odmah poslije moje porodice. Zagovornik sam kvaliteta prije kvantiteta. Svaki med je dobar na svoj način, a to prije svega zavisi od ishrane pčela. Pčele selim na čista, zdrava mjesta i na taj način ih liječim prirodnim putem – kaže Amel, inače recepcionar jednog goraždanskog hotela.

Njegove pčele se nalaze u Kopačima i Borikama iznad Rogatice. Namjera mu je da se još proširuje jer misli kako su istočni dijelovi naše zemlje itekako povoljni za bavljenje ovim plemenitim pozivom.

Planina je zakon

Kažu da je med kvalitetan ako je dobra ispaša. Amel svoje pčele vozi na preko hiljadu metara nadmorske visine, u područja čiste prirode. Za pčele, ovo mnogo znači.

Poređenja radi, pčele koje držim kod kuće počinju da rade tek poslijepodne, oko 13 sati, kada izađe sunce. Na Borikama kod Rogatice gdje vozim pčele, situacija je sasvim drugačija. Gore one počinju da rade u 5 sati ujutro i mogu više donesu nektara tj. meda i drugih pčelinjih proizvoda u odnosu na pčele pored Drine – pojašnjava ovaj pčelar.

Za pčelare planina mnogo znači. Tamo gdje nema industrije, herbicida i nema trovanja, pčela mora biti zdrava i naravno praviti zdrav med.

Kada sam na Institut za kvalitetu meda, zdrave hrane i pčelinjih proizvoda nosio dva različita praha, onaj sa planine i prah koje donesu pčele pored Drine, analiza je utvrdila da u prahu sa planine ima više različitih zrncadi, oko 7000 biljaka. To vam govori o kojem se kvalitetu radi – dodaje Amel.

Nema goraždanskog meda

U Bosansko-podrinjskom kantonu postoje četiri manifestacije koje su vezane za proizvodnju zdrave hrane i na svim tim manifestacijama pojavljuju se pčelari sa svojim proizvodima. Međutim, kako kaže Amel, ne primjećuje da u goraždanskim prodavnicama ima goraždanskog meda.

Ja vam obećavam da ćete za tri do četiri godine, moći naći goraždanski med u prodavnicama. Da bi čovjek svoj proizvod plasirao, ne samo u goraždanskim prodavnicama nego da bi izašao na evrepsko pa čak i svjetsko tržište, treba da ima veliki broj košnica i mnogo truda da uloži u proizvodnju – priča Amel, te se zahvaljuje Vladi BPK Goražde koja je prepoznala rad pčelara i pomogla im u vidu poticaja.

Treba prepoznati prave ljude odnosno pčelare koji rade. Danas posjedujem oko 100 košnica. Nijedan okvir, a kamoli košnicu nisam dobio, već sam uložio vlastita sredstva. Jednu košnicu da bi opremio treba mi minimalno 150 KM, tako da su nam poticajne mjere dobro došle – dodaje.

Mišljenja je kako bi ti poticaji trebali biti veći, čime bi se nagradio trud i rad pčelara. Amel kaže kako ima u planu da se širi, te da pokrije tržište istočne Bosne te plasira svoje proizvode izvan naše zemlje.

A, ko zna, možda i uposlim nekoliko radnika – završava Amel.

Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja

Na sedmoj privredno-kulturnoj manifestaciji “Dani jabuke” u Goraždu, Amelov med je proglašen najboljim. Kaže kako mu ovo priznanje mnogo znači jer je bio veliki broj pčelara koji su dali med na analizu.

Dokazalo se da je moj med najkvalitetniji i stvarno mi je drago zbog toga. Poručio bih svim mladim ljudima koji nisu zaposleni da se pokušaju baviti pčelarstvom, proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda od kojih se može solidno živjeti. Ipak, potrebno je uložiti mnogo truda i rada – govori Amel.

(arhiv BHP)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY