Amir Subašić, Bosanac koji pčelari u Sloveniji: Za BiH pčelarstvo može biti...

Amir Subašić, Bosanac koji pčelari u Sloveniji: Za BiH pčelarstvo može biti ono što je nafta za Arapske Emirate!

SHARE

Moj prvi kontakt sa pčelarstvom potječe još iz Tešnja gdje sam pomagao svom babi Hasanu Subašiću, strastvenom pčelaru, a sada rahmetliji, u radovima oko pčelinjaka. Genetski je ta ljubav naslijeđena. U Semiču imam pčelinjak već tri godine. Od 2010. sam aktivni član Čebelarskog društva Semič gdje sam i član upravnog odbora.

Amir Subašić toliko voli Bosnu i Hercegovinu i nas Bosance i Hercegovce da je prava milina sjesti s njim i pričati. A tako to valjda i biva, kod ljudi koji odu iz BiH, no mnogi odu i zaborave porijeklo ali, Amir nije od tih. Uz to, strastveni je pčelar koji puno radi i zalaže se za pčelarstvo naše zemlje. Zato smo odlučili da Amira predstaviti na stranicama BH pčelara” – bio je prijedlog našeg saradnika, prof. Sulejmana Alijagića.

 

“Rodom sam iz Tešnja, a inače sam stalno nastanjen u Semiču, jugoistočnom dijelu Slovenije gdje radim i s ljubavlju pčelarim  – uvodi nas u svoju priču Subašić..

Na pitanje kako je postao pčelar, kazuje nam da je osim velike ljubavi prema pčeli, prisutna i porodična tradicija.

“Moj prvi kontakt sa pčelarstvom potječe još iz Tešnja gdje sam pomagao svom babi Hasanu Subašiću, strastvenom pčelaru, a sada rahmetliji, u radovima oko pčelinjaka. Genetski je ta ljubav naslijeđena. U Semiču imam pčelinjak već tri godine. Od 2010. sam aktivni član Čebelarskog društva Semič gdje sam i član upravnog odbora.

Patriotizam

Inače prvi kontakt sa slovenačkim pčelarima bio je 2006. godine kada sam donosio  babine uzorke na ocjenjivanje meda, koje tradicionalno organizira Semičko društvo. Moram reći da je Semič kraj u Sloveniji gdje u krugu od 30 kilometara pčelari mogu imati čak šest pčelinjih paša, pa je logično da se je na tako malo prostora razvio ogroman broj vrhunskih pčelara.

“Ne mogu, a da  u priči o pčelama ne pomenem g. Jožu Severa i g. Pavlin Bojana –  moje mentore od kojih sam saznao male i velike tajne tehnologije pčelarstva. Posebno mi je  drago da sam na podjeli priznanja jednog od pčelarskih takmičenja u Semiču još 2011. upoznao  gospodina i prijatelja Sulejmana Alijagića o kojem ne treba mnogo govoriti jer njega svi znaju i cijene, kako u pčelarskim, tako i uz drugim krugovima – priča Amir, uzvraćajući komplimente.

Naš sagovornik, kada je u pitanju pčelarstvo Bosne i Hercegovine, ima izrazito velike ambicije, želje, nade, planove, a svoj doprinos iskazuje svakodnevno, i riječima i djelima.

“Osjećam se odgovornim da na neki način promoviram bh. pčelare u Sloveniji, posebno u Semiču na međunarodnom ocjenjivanju meda. Takođe, preveo sam na bosanski jezik pravilnik o senzoričnom ocjenjivanju koji je izdala Čebelarska Zveza Slovenije (ČZS).

Gigant

“Velika mi je želja da pčelarstvo bude samoodrživa grana svuda, posebno u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti koje promovišu pčelarstvo je prisutnost pčelara u školama, vrtićima, sajmovima i naravno na međunarodnim i lokalnim takmičenjima gdje mogu potvrditi svoju dobru pčelarsku praksu i tako to pokazati široj javnosti – i na tome treba raditi. Moj pčelinjak u Semiču često pohode mališani iz vrtića.

“Takođe, suradnja i informacije su jako važne, suzbijanje bolesti kod pčela, bioterapije, usavršavanje košnica, jaka duštva i priprema društava za pašu, stalne vremenske promjene, a posebno tržište gdje plasiramo svoje proizvode…- sve su to stalni izazovi za  pčelare. Uglavnom, sretan sam što se, evo već četvrti put pčelari iz Unsko Sanskog kantona odazivaju u velikom broju na međunarodno ocjenjivanje meda u Semiču; nagradite ih svojom posjetom, prepoznajte ih i kupite med kod vaših pčelara – poručuje Amir, koji za naredne brojeve našeg magazina najavljuje niz stručnih članaka.

“Pčelarstvo je privredni gigant BiH! BiH ima strašan potencijal kada je pčelarstvo u pitanju! Mora se raditi više na promociji ovog resursa koji za Bosnu i Hercegovinu može biti ono što je nafta za Ujedinjenë Arapske Emirate! (bhpčelar/E. K).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY