Bejamil Šabanović iz Gornjeg Vakufa: PRIDVORAČKI MED – PRIJEKI LIJEK!

Bejamil Šabanović iz Gornjeg Vakufa: PRIDVORAČKI MED – PRIJEKI LIJEK!

SHARE

Postoji jedna narodna izreka koja kaže: “Ako hoćeš da budeš sretan jedan dan, napij se. Ako hoćeš da budeš sretan jedan mjesec, oženi se. Ali, ako hoćeš da budeš sretan cijeli život, nabavi pčele!”

Iskusni pčelar i jedan od osnivača Pčelarskog udruženja “Smrča” iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, za BH pčelar govori zašto je njegov med poseban, te zbog čega “Smrča”, čiji je prvobitno bio zapisničar i blagajnik, besprijekorno funkcioniše. Nekadašnji iskusni trgovac, danas je našao smisao života u pčelinjaku, uspješno održavajući balans između suštog profitiranja i ljubavi prema prirodi i svemu što je ona iznjedrila.

“Postoji jedna narodna izreka koja kaže: “Ako hoćeš da budeš sretan jedan dan, napij se. Ako hoćeš da budeš sretan jedan mjesec, oženi se. Ali, ako hoćeš da budeš sretan cijeli život, nabavi pčele!” Tako ti to i dođe – govori nam Bejamil. Blago se nasmijao i dodao:

“Medeni mjesec se ne zove džaba baš tako, kao što se ni pčela ne spominje džaba vrlo često u Svetoj knjizi.

Za razliku od velikog broja pčelara, koji su ovaj plemeniti posao najčešće naslijedili od predaka, Bejamil je u “medne vode” zaplovio sam, 1998. godine. Od prijatelja Zekira Milanovića koji je tad bio “stari pčelar”, dobio je dva društva. Tek toliko da zadovolji znatiželju. Bejamil danas pčelari sa 69 košnica! Prvi je iz porodice Šabanović koji se počeo baviti pčelarstvom.

“Ali, sigurno nisam posljednji! Moji sinovi, posebno stariji Asmir, već planiraju pčelariti samostalno kada osnuju vlasite porodice – dodaje.

Bejamilovo selo, Pridvorci, nalazi se na 850 metara nadmorske visine, udaljeno oko 15 kilometara jugoistočno od centra Gornjeg Vakufa – Uskoplja. Graniči sa općinom Prozor u predjelu Mejnika. To je mjesto gdje samo duhanski dim zagađuje zrak. Nema industrije, samo čisto zelenilo i bezbroj livadskih prostranstava bogatih ljekobiljem i raznim šumskim plodovima.

“Pridvorački med je više lijek, nego hrana – hvali nam se Bejamil.

Ovdje je uglavnom zastupljena “tiha paša” tokom cijelog ljeta. Bejamil, kao i drugi pčelari koji egzistiraju na ovim područjima, vrcaju livadski i šumski med, oko čijeg kvaliteta nema dvojbi. Bejamil dodaje i to da je ova godina niti je loša niti je dobra.

Bejamil nam je rekao i to da je rahmetli Nijaz Abadžić planirao napisati i knjigu o vakufskom medu, jer je on, kao stari i vrsni znalac, med sa ovdašnjih područja ocijenio kao jedan od najkvalitetnijih medova u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Inače, Bejamil pčelari samo sa LR košnicama. Ranije su njegova društva boravila na imanju u Pridvorcima, ali neka od njih sada odveze na Crni Vrh, gornjevakufsku planinu koja se diči sa oko 1100 metara nadmorske visine.

Bejamil je član Pčelarskog udruženja “Smrča” od prvog dana njegovog osnivanja. Bio je zapisničar i blagajnik, i to dva puna mandata. Zbog drugih obaveza, kako kaže, morao je napustiti ove dužnosti, ali vjeran član ostaje. U svakom slučaju, jedan je od osnivača ovoga udruženja, zajedno sa Ešrefom Garibom, Dragom Ikićem, Ismetom Čalkićem i Nikolom Škorom.

Pridvorački pčelar Bejamil za sada ne pravi preparate od meda. Kaže da prodaje samo med, te nešto kapi od propolisa samo za uži krug prijatelja. No, svakako da ozbiljno planira u skorije vrijeme i proširiti asortiman pčelinjih proizvoda.

“Med ostavljati pčelama za hranu, a preparate prodavati – kaže Bejamil. (bhpcelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY