Bogdan i Milana Marković, pčelari sa Sokoca: PČELE SU NAM KAO RODBINA!

Bogdan i Milana Marković, pčelari sa Sokoca: PČELE SU NAM KAO RODBINA!

SHARE

Sada kada su djeca otišla svojim životnim putevima, a nas dvoje ovdje sami, pčele nam dođu kao bližnja rodbina. Sa njima smo najčešće u društvu, pazimo ih, ponekad i razgovaramo sa njima.

U zaseoku Luke, nekoliko kilometara od Sokoca prema Han Pijesku, žive Milana i Bogdan Marković, sami sa svojim pčelama, jer su im djeca kako rekoše otišla trbuhom za hljebom. Priču o pčelarenju u njihovoj familiji smo započeli sa gospođom Milanom, nakon što nas je počastila sa zdjelicama u kojima su bile dvije vrste meda, jedan od behara, drugi od livdaskih trava.

Ja sam pčele zavoljela uz svog Bogdana, iako ranije nisam ništa znala o njima. Znala sam kao i svi ostali što znaju, da daju med i da hoće bocnuti. Uz Bogdana sam počela da se sve više zanimam oko pčelarstva, jer nekad se dešavalo da on nije kući, ili da nije dobrog zdravlja pa sam morala ja preuzeti brigu oko njih.

 Iskreno ću vam reći da mi nije žao truda. Sada kada su djeca otišla svojim životnim putevima, a nas dvoje ovdje sami, pčele nam dođu kao bližnja rodbina. Sa njima smo najčešće u društvu, pazimo ih, ponekad i razgovaramo sa njima.

 Svako živo biće traži ljubav, pa i one. Vole pažnju, vole da je sve čisto oko njih. A bogami, od njih imamo i koristi. Već godinama imamo stalne kupce koji cijene kvalitet i kupuju med od nas. Dolaze nam mušterije iz Sarajeva, zatim ovi što idu na svoja imanja ili kod svojih u Žepu, svraćaju i kupuju od nas. Ponosna sam i srećna što svi hvale naš med, a milo mi kad svrate, po neku sa nekim progovorim, rekla nam je Milana između ostalog.

Prije nego što se u razgovor uključio Bogdan, upitali smo ga da li je imao štete zbog nevremena koje je vladalo predhodnih dana, na šta je provrtio glavom govoreći da nije.

 „Na svu sreću nije bilo nikakvih gubitaka, osim što će se osjetiti šteta na količini meda. Zbog olujnog vremena i stalne kiše, pčele nisu mogle raditi, hranile su se onim što su do tada proizvele. Sad evo opet zuje na sve strane, nadoknadiće to moje vrijednice – tepajući im rekao nam je Bogdan.

U porodici Markovića dobro se zna podjela posla. Bogdanu su u toj podjeli pripali  teži poslovi na pčelinjaku, a Milana obavlja lakše poslove, pomete paučinu oko sanduka i vodi ekonomiju, odnosno zadužena je za prodaju i marketing.

„Muškarac ni u jednom poslu ne može uspjeti ako nema podršku supruge, pa tako ni u pčelarstvu. Za ženu uvijek ima posla na pčelinjaku, i sve to se može stići pored svih ostalih kućnih poslova – objašnjava naš domaćin.

Na naše pitanje, koji je najbolji marketing u pčelarstvu, odgovor je dala domačica Milanka.

„Istina. Svakom kupcu treba reći istinu. Nikada ne slagati. Kad mi se neko obrati i kaže da hoće pravi med za lijek, pa zar da mu prodam falsifikat. Pošto drugog meda osim pravog nemamo, to mi se nikako nije moglo ni desiti.

„Vremenom to mušterije uvide i cijene takvu praksu pa se izgradi povjerenje i sve se proda. Inače, želim istaći da želja za znanjem u pčelarstvu može se ostvariti samo prateći pčelarsku literaturu u kojoj kolege pčelari pišu o svom iskustvu i prakse kako će najviše uspjeha imati u dobijanju svih pčelinjih proizvoda.

Pokazujući nam svoje pčele, Bogdan nam je rekao da ima oko 70 sanduka i da je zadovoljan rezultatima koje postiže. Bude tu, kako je rekao ponekad i gubitaka, ali bez prevelike štete. Taman da i dođe u situaciju da se pčelarenjem počne baviti iz početka, uopšte nebi imao dilemu, jer bez pčela više nebi mogao zamisliti svoj život. (BHPCELAR/Z.H.)

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY