Borivoje Bocić iz Zaječara: KONSTRUISAO KOŠNICU I NAZVAO JE PO SEBI “BORINA KOŠNICA...

Borivoje Bocić iz Zaječara: KONSTRUISAO KOŠNICU I NAZVAO JE PO SEBI “BORINA KOŠNICA ZA VIŠE MEDA”

SHARE

Ova košnica je bolja za rad od LR zato što nemate šta premještati, od DB je bolja jer su medišni nastavci veći, od Fararovih isto manje seljakanja gore-dole nastavaka, od Pološke lakša za nošenje i pregledanje jer ima manje ramova.

Pčelar Borivoje Bocić iz Zaječara, Srbija, (59) u pčelarske vode je zaplovio još daleke 1972. godine. 2000. ostaje bez posla ekonomiste te mu pčelarstvo iz hobija prerasta u profesiju. Od tada pa naovamo, Borivoje se iskristalisao u vrhunskog pčelarskog maga, čak i inovatora. Posebno je zanimljiva košnica koju je Boro nazvao po sebi.

– Na ideju da napravim ovu košnicu došao sam nakon dugogodišnjeg lutanja po raznim vrstama i tipovima košnica. Uzeo sam najbolju kombinaciju više tipova košnica i od svake uzeo ono najbolje te napravio “Borinu košnicu” – kaže Borivoje za BH pčelar.

Od 2004. kada je iz vrijednih Borivojevih ruku izašla “Borina” košnica, naš sagovornik je konačno odahnuo te od tada, pčelari samo sa svojim košnicama. Za BH pčelar je ukratko predstavio svoju inovaciju.

– Kada sam konstruisao ovu košnicu, uzeo sam podnjaču od LR košnice bez žice. Plodište je sa ramovima 40×30 pološka i ima ih 9 komada, nastavci su Fararova mera, a ramovi u njima su Hofmanovi sa satonošom od 46 cm. Broj ramova u nastavku je 11 komada. A zašto 11? Zato što pokrivaju donje letvice razmak između donjih ramova i ne daju maticama da se presele u nastavke i zalegnu jajašca. Ja ne upotrebljavam Hamelovu rešetku u pašama. Svi znamo da mlade matice rijetko idu po drvetu i visokim vjencima meda. Zbeg ima plastičnu hranilicu od 1 litar, i cio je zatvoren bez žičane mreže. Krov košnice je dubok 9 cm i pokriven je štamparskim limom.

– Sa dubinom od 9 cm nemam problema sa jakim vjetrovima. Niko nema ovakve košnice u mom kraju, samo ja ovako pčelarim. Ja izrađujem podnjače, zbegove i krovove, a plodišta, medišta i ramove mi radi moj dobar prijatelj i dugogodišnji stolar. Ova košnica je bolja za rad od LR zato što nemate šta premještati, od DB je bolja jer su medišni nastavci veći, od Fararovih isto manje seljakanja gore-dole nastavaka, od Pološke lakša za nošenje i pregledanje jer ima manje ramova. Ko god je vidio, malo je čudno to posmatrao na prvu, ali kad im ja sve to demonstriram, svi se uvjere u njihovu efikasnost. S ovom košnicom je i pčelama bolje, a i meda više ima. (bhpčelar/E.K)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY