Božo Rankić, pčelar i mlinar iz srebreničkog sela Sase: IMAM STARIJE KOŠNICE...

Božo Rankić, pčelar i mlinar iz srebreničkog sela Sase: IMAM STARIJE KOŠNICE OD MENE!

SHARE

Pogledajte prelijepe slike iz Božinog pčelinjaka, koji se s pčelama druži duže od četiri decenije. Pored veleljepnog pčelinjaka, koji broji nepunih 200 LR košnica, Božo je u svojoj okolini ali i šire poznat i cijenjen po mlinu. Mlin je Božo naslijedio od oca.Neću vam reći koliko ja godina imam, to nije važno, ali ću vam reći da sa pčelama drugujem punih 40 godina. E to je jedino važno. Ja i pčelice smo složna ekipa poput “Družbe Pere Kvržice” ili “Družbe sinjeg galeba” ili složne družine iz knjige “Vlak u snijegu” – kazuje na početku našeg razgovora srebrenički pčelar i mlinar Božo Rankić. I s tim riječima i sjećanjem na knjige koje su bile sastavni dio lektire i našeg djetinjstva, kupuje nas automatski.

Slikovitiji opis od datog, nije potrebniji, da bi shvatili kako su ovom čovjeku, pčele u životu sve. Nikad ga nisu izdale, naljutile, povrijedile… Posudile pare pa zaboravile vratiti. Bile ljubomorne, dizale nos i bile sitničave.

“Čovjek se čovjeku može zamjeriti i zamjera mu se konstantno na milion načina. Pčela ne može nikada. Ona je jedno od najplemenitijih bića koje je Bog stvorio – kaže Božo.

O pčelama je najviše naučio zahvaljujući praksi, mada ne bježi ni od stručne literature. Iz knjiga je naučio i savladao anatomiju pčele, upoznao se o bolestima koje napadaju pčele te saznao korisne informacije o tome kako pčele može zaštititi. Sve ostalo, sam je shvatio.

A pored veleljepnog pčelinjaka, koji broji nepunih 200 LR košnica, Božo je u svojoj okolini ali i šire poznat i cijenjen po mlinu. Mlin je Božo naslijedio od oca.

„Mlin radi od 1957. godine. Melje žito bez prestanka. Meni je u mlinu ljepše negoli da u dvorac kakav odem, a s druge strane, iako nisam mizantrop i ne mrzim ljude, sa pčelama radije boravim nego sa ljudima. Ljepše je – rekao je Božo na kraju našeg susreta, nesebično nam nudeći da za Sarajevo ponesemo hediju – med od njegovih pčela i žito samljeveno u mlinu starom više od pola stoljeća. (BHPČELAR/E. KARAHMET)

Božo Rankić

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY