Dobrica Jevremović iz Despotovca četvrt vijeka se druži sa „krilatim farmaceutima“: U...

Dobrica Jevremović iz Despotovca četvrt vijeka se druži sa „krilatim farmaceutima“: U SVIJET PČELARSTVA UVEO OKO 200 DESPOTOVČANA

SHARE

Na novinarsko pitanje da li je za uspješan uzgoj pčela važnije posjedovati kvalitetne rojeve ili košnice, kaže da nije zanemarljiv značaj košnica. Pristalica je starijih tipova, ali da se uspješnost iskusnih pčelara zasniva na kvalitetnim maticama.

Zahvaljujući svom radoznalom i neukrotivom duhu, Dobrica Jevremović iz Despotovca, mještanin „sa hiljadu zanimanja“, učinio je da se za njegovu opštinu čuje i van granica Srbije. Teško je nabrojati sve aktivnosti koje ispunjavaju njegovu svakodnevicu. Četiri decenije ga znaju kao uspješnog ugostitelja, od toga 20 godina vodi sopstveni restoran. Podjednako uspješno se bavi i ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom.

Dobrica je baš – dobrica

Uzgoj pčela mu je preokupacija već pune 24 godine kao i druženja sa „krilatim farmaceutima“. One su mu, kako uz širok osmjeh ističe, najveća ljubav i glavna preokupacija još iz dječačkih dana. U svijet pčelarstva ozbiljnije je zaplovio 1995-te godine, kada je dobio prve rojeve pčela od svog komšije, učitelja u penziji.

Danas u njegovom voćnjaku, ali i na obližnjim cvijetnim pašnjacima, zadovoljno zuji oko 200 proizvodnih i pomoćnih društava. Otvoren je, kako kaže, za sve savjete potencijalnim ljubiteljima tih insekata.

Kako ponosno ističe, svojim dobrim poslovanjem uspio da animira preko 200 mlađih mještana i privolio ih je tom slatkom zanatu. Humanost mu nije strana riječ. Kaže da je do sada poklonio veliki broj košnica i rojeva. Trudi se da svojim primjerom utiče i na druge svoje mještane. Više puta su mu ljudi govorili da mu pristaje ime Dobrica i da ga je opravdao svojom nesebičnošću i posvećenošću.

Ovaj uzorni pčelar iz Despotovca kaže da im ova godina nije bila naklonjena, kada su u pitanju vremenske prilike. Više od mjesec i po dana obilnih padavina, paralisale su i uspavale pčele. Ipak, kako ističe, to se neće drastično odraziti ni na prinose ni na kvalitet meda.

–             Uspjeće one to nadoknaditi u ostatku ljetnih mjeseci – oprimista je Dobrica, te se nada zadovoljavajućim prinosima.

 Roj ideja

Na novinarsko pitanje da li je za uspješan uzgoj pčela važnije posjedovati kvalitetne rojeve ili košnice, kaže da nije zanemarljiv značaj košnica. Pristalica je starijih tipova, ali da se uspješnost iskusnih pčelara zasniva na kvalitetnim maticama.

Kvalitetna paša je takođe bitan faktor, jer, kako navodi Dobrica, za pčelu je hrana i lijek i život. Obnavljanje pčelinjih društava osnova je uspješnog uzgoja pčela i podizanja njihove produktivnosti. On dodaje da svake godine mijenja od 30 do 40 posto matica. Prije svega zbog krvnog srodstva i nasljednih osobina, što se pokazalo kao dobar put za postizanjem visokih prinosa meda.

Iako je pobornik tradicionalnog uzgoja pčel, ovaj poznati pomoravski pčelar se trudi da uvede i neke od savremenih metoda i iskustava renomiranih pčelara. Pristalica je standardizacije kvaliteta meda, kao jedinog rješenja da se stane na put uvoznom lobiju i nesavjesnim proizvođačima falsifikovanog meda. Potrošače savjetuje da med kupuju isključivo od provjerenih pčelara.

Na kraju se Dobrica pohvalio da je presretan kao otac, jer su sva tri njegova sina pokazala interes za ostanak na porodičnom imanju i pčelinjaku. Njegova su desna ruka, tako da on ima više vremena za razradu brojnih novih ideja koje mu se roje u glavi.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY