Dušmani mu zapalili pčelinjak, a Bog poslao novi roj u njegovo dvorište...

Dušmani mu zapalili pčelinjak, a Bog poslao novi roj u njegovo dvorište da ga razvesele!

SHARE

Nakon te tragedije i ljudske zlobe, Antun Lukičević je bio pao u veliku krizu, a onda ga je u život vratio roj pčela…

Nevjerovatna stvar se desila na pčelinjaku Antuna Lukičevića iz Slavonskog Broda. Njemu su neki zlobni ljudi podmetnuli požar na pčelinjak, u kojem je izgorio kontejner sa 32 društva pčela. Vlasnik je to teško podnio, čak je bio pao i u postelju. Kako kaže ne zbog gubitaka u pčelinjaku, nego ga je ubila pomisao na dušu osobe koja je imala snage da zapali pčelice i uništi njihove domove.

A onda se desilo nešto prelijepo, božanstveno. Samo devet dana nakon nemilog događaja koji Antona jako ražalostio, jer ni sada ne može vjerovati da je neko imao srca zapaliti kontejner s košnicama punih pčela, zbilo se nešto vrlo neobično: Dana 5. Aprila oko podne u njegovoj radionici u kojoj izrađuju građevinsku limariju, odnekud se pojavio roj pčelai uhvatio se za limenu cijev na ulazu.

„Zanimljivo je da je moj najbliži pčelinjak udaljen 5 kilometara od radionice pa vjerujem da su pčele došle iz nekog bližeg pčelinjaka, možda i od nekog od selećih pčelara koji su u blizini na uljanoj repici.Bio je to jak roj, prvijenac, a pčele su bile jako mirne, bez kapa smo ga skidali u košnicu, koju sam kasnije postavio na veliki travnjak iza radionice i ako susjedima ne budu smetale pčele, tu ću ga i ostaviti”, priča o neobičnom pčelarskom iskustvu Antun Lukičević.

Ni u snu se nije mogao nadati da bi se ovo moglo baš njemu dogoditi, taj roj ga je jako iznenadio, ali i razveselio.
“Iznenadio me jer otkada se bavim pčelarstvom nikada se pčele u mojim pčelinjacima nisu rojile tako rano, već početkom aprila. Obično su rojevi u nekim godinama na našim pčelinjacima počeli izlaziti oko blagdana Đurđevdanaa, 23. aprila.

A razveselio me je što vjerujem da je taj roj dar koji mi je poslan sa Božje strane. Taj roj dao mi je novu snagui volju da se ne predam, da nastavim dalje pčelariti i opet širiti pčelinjake”, kaže ovaj pčelarski zaljubljenik.(bhpcelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY