Elmir Hasinović iz Donje Orahovice: Spas je u pčelarstvu, učenju i marljivosti!

 Elmir Hasinović iz Donje Orahovice: Spas je u pčelarstvu, učenju i marljivosti!

SHARE

Uspješno proizvodim med, polen i propolis. Također, osposobio sam se i za proizvodnju matica. Naredne godine imam u planu da počnem proizvoditi i matičnu mliječ. Jednostavno, kada krenete, ne možete stati, ni sa pčelarenjem, ni sa konstantnim učenjem i usavršvanjem – kaže naš sagovornik kojeg bije glas i velikog veseljaka i jednog od najdruželjubivijih mještana Donje Orahovice

Još jedan pčelar koji se diči svojom profesijom je Elmir Hasinović iz Donje Orahovice, prelijepog i pitomog gračaničkog naselja. Javio nam se sam.  Kaže, voli prirodu, voli pčele, samim tim voli i ljude koji na bilo koji način dijele istu ljubav kao i on.

„Danas kada se u ljude uvuklo neko zlo, sretan sam kada uspijem napraviti poznanstvo sa nekim ko cijeni prirodu, rad, trud… – nabrajao je Elmir.

A, trud oko pčela je, kaže, neminovan. Ništa manje nije bitna ni ljubav, poštenje, znanje i dobronamjernost.

„Tvrdim kako ne može svako biti pčelar. To zahtijeva doista puno ulaganja, kako materijalnog, tako i davanja sebe i najboljeg od sebe – objašnjava naš sagovornik.

I njegov put u pčelarstvo krenuo je iz ljubavi. Prepričava kako je za sve kriv njegov komšija koji se nekada bavio pčelarstvom.

„Molio sam ga da me zove svaki put kada krene na pčelinjak da idem i uživam dok posmatram njegov rad. Jednostavno, to me odmaralo, davalo snagu i želio sam i sam da se nekada počnem baviti pčelarstvom – kaže Elmir.

Prije šest godina je kupio svoje prve košnice. Od komšije je naučio većinu tajni i vrijednog pčelarskog znanja. Danas se uspješno brine o dvadesetak LR košnica i namjerava proširiti pčelinjak.

„Uspješno proizvodim med, polen i propolis. Također, osposobio sam se i za proizvodnju matica. Naredne godine imam u planu da počnem proizvoditi i matičnu mliječ. Jednostavno, kada krenete, ne možete stati, ni sa pčelarenjem, ni sa konstantnim učenjem i usavršvanjem – kaže naš sagovornik kojeg bije glas i velikog veseljaka i jednog od najdruželjubivijih mještana Donje Orahovice.

Objašnjava kako je fasciniran radom pčela i to je prvi razlog njegovog ulaska u pčelarsko odijelo. Međutim, ne krije i činjenicu da pčelarstvo može biti i koristan izvor prihoda i nadopuna kućnog budžeta.

„Iako se bavim stacionarnim pčelarenjem, ipak uspijevam fino zaraditi od prodaje pčelinjih proizvoda.

Kraj u kojem on pčelari preovladava bagremovom i livadskom pašom. Međutim, ove godine Elmir je uspio izvrcati i nešto šumskog meda. Sve ono što izvrca, odmah i proda.

„Nažalost, još uvijek nemam dovoljne količine pa uglavnom sve što izvrcam odmah prodam prijateljima, rodbini, komšijama. Vjerujte mi, uvijek mi se traži kilogram više. Uživam potpuno povjerenje svojih mušterija i zarad njih, ali i vlastitih interesa, proširivanje pčelinjaka i ozbiljnije upuštanje u pčelarstvo je neminovno – kaže Elmir na kraju svoje kratke ali slatke pčelarske ispovijesti.(bhpčelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY