Enver Turčinović, najveći sarajevski proizvođač pčelarske opreme: Za košnicu je jednako pogubno...

Enver Turčinović, najveći sarajevski proizvođač pčelarske opreme: Za košnicu je jednako pogubno sunce kao i kiša

SHARE

Enver Turčinović iz Pazarića kod Sarajeva danas je najveći proizvođač košnica na kantonu Sarajevo. Godišnje proizvede oko 800 košnica a broj ramova, podnjača, hranilica… nikada nije uspio izbrojati. Pčelarima na svoje proizvode daje doživotnu garanciju ako se sa njima ophode savjesno. Za BH PČELAR objašnjava kako vrijeme utječe na košnice

Enver Turčinović, bivši drvni tehničar giganta „Bjelašnice“ iz Hadžića danas je najveći proizvođač košnica na području kantona Sarajevo. U maloj pazaričkoj radionici na broju jedan u ulici 9. maj, godišnje, sa sinom Eldinom i radnikom Ismirom „izbaci“ preko osam stotina LR košnica. Svojevremeno je pravio košnice za prof. dr. Hasana Muratovića, bivšeg rektora Univerziteta u Sarajevu, ali i mnoge druge ugledne bh. ličnosti koje se bave pčelarstvom.

“Nek ostala imena ostanu diskrecija – šali se Enver.

Proizvodnjom košnica Enver se počeo baviti 1996. godine. Od opustošene firme u kojoj je radio, nije mogao očekivati ništa. Bez posla, ogorčen na trenutna zbivanja, sa suprugom i dvoje maloljetne djece za vratom, počeo je život ispočetka. Brzo je izrastao u renomiranog proizvođača pčelarske opreme, a specijalizirao se za košnice.

Kapacitet mašina koje Enver danas ima u svojoj maloj tvornici već nije dovoljan za potrebe tržišta. Potražnja i interesovanje ih tjeraju na proširenje sadašnje radionice i pogona.

Posmatrajući Envera sa kojom ljubavi prilazi košnicama, mogli smo i naslutiti odgovor ako ga upitamo za njihov kvalitet.

– Ako su pod vedrim nebom, garancija im je minimalno tri godine. Pod nadstrešnicom, nema im izdera – kaže Enver.

Objašnjava kako je za košnicu najbitnije da se održava. Njoj šteti sunce jednako kao snijeg ili vjetar, pa ju je potrebno stalno premazivati, godišnje barem jednom. Obično se koriste eko boje. Sve druge koje na sebi nemaju oznaku „eko“, mogu biti štetne za pčele ali i za med. Unutarnju stranu nije preporučivo premazivati ničim. No, ukoliko je pčelar toliko pedantan i vodi računa o higijeni i izgledu košnice, onda, smatra Enver, unutarnju stranu košnice može premazivati jedino lanenim uljem. Kontakt telefon je Mob.: 061 890 330 (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY