Hasan Alajbegović: MOJ NAČIN PČELARENJA

Hasan Alajbegović: MOJ NAČIN PČELARENJA

SHARE

Hasan_Alajbegovic_5

Hasan Alajbegović je bio dječak kada je amidžu Osmana gledao kroz ogradu dok stresa pčele iz trnke u duboku jamu kako bi im oduzeo med. Prizor nesretnih pčela, koje sa mukom pokušavaju izmigoljiti iz trave i spasiti svoj mali život, i danas mu izaziva nervozu u želucu. Ali, tako je nekada radio svaki pčelar.

– Teško mi je kada kod pčelara vidim gomilu mrtvih pčela u hranilici ili slijepljene ispod poklopne daske. Zamislite da na jednom mjestu imate gomilu mrtvih ovaca. Za mene nema razlike između jedne pčele i jedne ovce – kaže Hasan (74).

Doajen kakanjskog pčelarstva ove zime je u Donjem Kaknju zazimio oko 70 pčelinjih društava u LR košnicama. Iako je godina bila teška, a stručnjaci najavljuju da bi i zima mogla odnijeti veliki broj pčelinjih zajednica, Hasan ne strahuje. Čak ne očekuje gubitke.

– Zdrave pčele, koje imaju dovoljno hrane, ne mogu imati problema tokom zime – govori nam Hasan.

– Čak i manji rojevi koji imaju tek nekoliko ulica pčela, ako su zdravi i ako im je hrana pravilno raspoređene, sa lahkoćom će dočekati proljeće.
Upravo jedno slabo društvo Hasan je otvorio pred reporterima BH pčelara, na zubatom novembarskom suncu krajem mjeseca.

– Čak i ono će dočekati proljeće – uvjeren je Hasan.

Pčele mu daju snagu

Hasan ulazi u osmu deceniju života, ali je odličnog zdravlja, a koncentracija ga služi kao prije pedeset godina. O pčelama priča sa velikom toplinom, na rubu suza. Za njega su one učiteljice radinosti, požrtvovanosti, odgovornosti i sklada. I ne samo to, on uči od pčela, a drugi pčelari uče od Hasana. Pa htjeli smo i mi ponešto naučiti o njega.

– Ne znam kako bi ovo bilo u drugim klimatskim uslovima, ali kod mene ovakav način zazimljavanja se pokazao najboljim – pokazuje Hasan svoj pčelinjak.

Sva njegova društva zazimljena su na jednom tijelu, naslagana jedna na drugu, u paru po dvije zajednice, i tako već četrdeset i dvije godine, koliko se Hasan bavi pčelarstvom. Ovakav način zimovanja, kaže on, daje mu najbolje rezultate.

Dobra mikroklima

Društva nakon vraćanja sa paše i tretiranja protiv varoe, spušta na jedno tijelo, a onda ih postavlja jedno iznad drugog. Jača će staviti kao donja, jer, kaže kroz šalu, ona su snažnija i bolje lože, a slabija postavlja kao gornja. Između je pregradna daska, sa zamreženim manjim otvorom na sredini. I jedno i drugo društvo imaju zasebna leta. Hasan ne ostavlja ventilaciju ispod krova jer je primijetio da društva uzimljena na način kako to on radi već četiri decenije i više, imaju odličnu mikroklimu. Pa zašto to mijenjati. Podnice su drvene.

–   Pčele mogu zimovati na mrežastim podnicama u Hercegovini. Ali ja to radim sa klasičnim drvenim podnicama – kaže Hasan.

–   Toplota iz donjih košnica je ovako maksimalno iskorištena, jer višak, preko otvora na pregradnoj dasci, prelazi u gornje društvo i dodatno ga zagrijava.

Perga

Kada dođe proljeće, Hasan će jača društva odnijeti na nova postolja. Dio izletnica će se vratiti na staro mjesto i pojačati slabija društva koja su ostala na starom mjestu.

– Na ovakav način izjednačavam snagu zajednica na cijelom pčelinjaku.

Hasan u proljeće pčelinja društva potpomaže sirupom koji je obogaćen pergom. U svom stilu kaže da sa pčelinjim pogačama ne druguje.

– Sirup sa pergom toliko dobro djeluje na proljetni razvoj da ponekad pretjeram pa mi se društva zaroje. Ali, ja uživam kada pčele imaju hrane u izobilju.

Pergu Hasan prikuplja na način da ćelije sa pergom izgrebe kuhinjskom vilicom sve do satne osnove. Ramove vraća ponovo u košnicu da ih pčele počiste i ponovo izgrade, a pergu, zajedno sa izdrobljenim ćelijama odloži u čistu kantu i prelije sa medom. Kada sakupi količinu koju želi, prikupljenu pergu izmiksa jakim mikserom.

–   Nakon dva dana ostaci saća su isplivali na površinu a med i perga su ostali na dnu posude. Čistu pergu miješam sa medom i prodajem kupcima. Ostaci perge i voska koji nisu za ljudsku upotrebu čuvam, a kada dođe proljeće taj sadržaj potopim u vodu sa kojom kasnije obogaćujem šećerni sirup – kaže Hasan.

Kilogram meda obogaćen sa dva grama perge cijenu meda povećava za dodatnih deset maraka, jer je kombinacija meda i perge odlična kod jačanja psihofizičke kondicije ljudskog organizma.

Građevnjaci

Dio Hasanove borbe protiv varoe predstavljaju i ramovi građevnjaci, postavlja ih u proljeće kao druge ramove od stjenke košnice.

–   Građavnjake pravim na način da uzmemo jedno staro saće koje treba da ide na topljenje. Potkratim ga za dvije trećine i tako sam dobio dobru osnovu za građevnjak. Na ovakav način utrošak energije za izgradnju trutovskog saća je manji, a efekt isti kao i kod pripremanja građevnjaka sa trakama satne osnove – kaže Hasan.

Pogledajte video u kojem Hasan objašnjava kako obezbijediti provjetravanje u košnici:

 

Hasan_Alajbegovic_4 Hasan_Alajbegovic_1 Hasan_Alajbegovic_2 Hasan_Alajbegovic_3

(BH pčelar/arhiv BH pčelara)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY